VÝSTRAHA: Do Česka se žene vichřice! Kde bude počasí nejhorší?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. prosince 2020 6:00

Východ a sever Česka zasáhne zřejmě v neděli a pondělí silný vítr. V nárazech dosáhne místy rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy síly vichřice.

Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a předpovědi počasí.

Výstraha před větrem platí od nedělních 10:00. Silný vítr se pak může objevit po zbytek neděle i celé pondělí. Nejprve zasáhne sever Čech - severovýchodní část Ústeckého kraje, celý Liberecký kraj a sever Královéhradeckého kraje. V neděli odpoledne a večer bude vát silný vítr také ve východní části Čech a na západě a severu Moravy a Slezska. V pondělí pak zasáhne celou Moravu a Slezsko, zatímco na severu a východě Čech bude během dne postupně ustávat.

Na Českomoravské vrchovině a na severu země bude mít vítr v neděli podle předpovědi ČHMÚ rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Na horách na severu Česka může rychlost větru dosáhnout dokonce až zmíněných 110 kilometrů za hodinu. Stejně vysokou rychlost může mít vítr v nárazech také v pondělí na horách ve východní polovině republiky.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a upevnili volně položené věci venku. Hrozí pády stromů a větví či elektrického vedení. Lidé by proto podle ČHMÚ měli omezit také jízdy autem, výlety do lesů a hor a celkově pohyb venku, nebo jezdit s maximální opatrností.

Témata: Počasí Vichřice