Počasí bude řádit i dnes! Silný vítr dál potrápí Česko!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. prosince 2020 6:00

I dnes bude Česko trápit silný vítr. Po větrném víkendu ale postupně odezní a k večeru by už mělo být počasí normální.

I v pondělí česku hrozí čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 až 20 m/s (až 70 km/h), který na horách na severu dosáhne rychlosti až 30 m/s (až 110 km/h).

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu ale bude vichr během dne postupně dále slábnout. K večeru už by se Česko s větrem nemělo nadále potýkat.

Silný vítr o víkendu zaměstnal hasiče, kteří vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Napilno měli také energetici. Bez proudu byly desítky tisíc domácností.

Větrné počasí stejně jako po celou sobotu ani v neděli nedovolilo provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na horní stanici lanovky přesahovala v nárazech i 100 kilometrů v hodině. Přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině.

Lanovka možná začne znovu jezdit dnes. Také kabinovou lanovku na Sněžku dnes zastavil silný vítr, v neděli ráno nejel ani jeden ze dvou úseků. Horní úsek z Růžové hory na Sněžku stál kvůli větru také v sobotu, kdy se lanovka po pravidelné podzimní odstávce opět dostala do denního provozu.

Témata: Počasí vítr Vichřice