Silný vítr lámal stromy, desetitisíce lidí bez elektřiny! Vichr dosáhl na horách rychlosti až 166 km/h!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. prosince 2020 13:47

Silný vítr v noci na dnešek a dopoledne v několika krajích zkomplikoval dopravu a zaměstnal hasiče, kteří odstraňovali hlavně stromy popadané na silnice, železniční tratě, chodníky, automobily či elektrické dráty.

Nejsilnější poryvy zaznamenali meteorologové brzo ráno na Sněžce, kde vítr foukal v nárazech rychlostí až 166 kilometrů za hodinu. Kvůli poruchám na elektrickém vedení byly ráno tisíce domácností bez elektřiny, nejvíc - přes 20.000 odběrných míst - v Pardubickém kraji.

Aktuální výstraha meteorologů na silný vítr se od neděle rozšíří na většinu republiky s výjimkou většiny západních Čech, foukat má až do pondělního rána. Největší nebezpečí hrozí ve Frýdlantském výběžku na severu Čech.

Desítky výjezdů měli hasiči ve východních i středních Čechách, v Libereckém a Olomouckém kraji či na Vysočině. Některé silnice nebo železniční tratě byly dočasně neprůjezdné. Hasiči pomáhali také řidičům, kteří na několika místech narazili do spadlých stromů.

Většina následků větrného počasí se obešla bez zranění a větších škod na majetku. Výjimkou je případ z pátečního večera z jižní Moravy. Pravděpodobnou příčinou výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku byl pád stromu v důsledku silného větru a následný výpadek proudu. Při výbuchu se vážně zranil starší muž, záchranáři jej letecky dopravili do Fakultní nemocnice Brno.

Společnost ČEZ Distribuce evidovala ráno víc než 27.000 domácností bez elektřiny, z toho přes 20.000 odběrových míst bylo bez proudu v Pardubickém kraji. Dopoledne se podařilo většinu poruch odstranit a počet bez proudu snížil na zhruba 8500 míst. Na Vysočině bylo dopoledne bez proudu dalších 1200 domácností, jimž poskytuje elektřinu společnost E.ON.

Nejčastější příčinnou poruch byl silný vítr lámající stromy a větve, které padaly do vedení. Většinu poruch stihnou energetici dnes opravit, další problémy v dodávkách ale očekávají zřejmě znovu v noci a v neděli ráno.

"Vítr bude během neděle částečně zesilovat také v západní polovině Čech," upozornili dnes meteorologové. Proto rozšířili územní platnost výstrahy od nedělního poledne na celý Jihočeský kraj, jihovýchodní polovinu Středočeského kraje, východ Plzeňského kraje a okolí Děčína. Na severovýchodě republiky bude vítr slábnout během neděle, ve zbytku republiky až v pondělí ráno.

Na hřebenech hor může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti až 125 kilometrů za hodinu. Na Sněžce ráno naměřili 166 kilometrů v hodině, na Šeráku a na Lysé hoře 108 kilometrů za hodinu. Z nižších poloh nejvíce foukalo ve Frýdlantském výběžku, kde platí vyšší stupeň nebezpečí. Stanice Hejnice zaznamenala náraz větru 97 kilometrů za hodinu, Frýdlant 90 km za hodinu, informoval dnes ČTK Český hydrometeorologický ústav.

Právě kvůli silnému větru se dnes ráno po podzimní odstávce do denního provozu zimní sezony rozjel jen dolní úsek kabinové lanovky na Sněžku, a to z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší české hory zůstal mimo provoz a zřejmě zůstane i v neděli. Kvůli větru nejezdí ani kabinová lanovka na Ještěd v Liberci.

Témata: Elektřina vítr Energetika Vichřice