Velká předpověď počasí do konce roku: Jak bude na Vánoce a Silvestra?

Kamenický Šenov (Liberecký kraj)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. listopadu 2020 6:00

Zatímco letošní Vánoce pravděpodobně budou takzvaně "na blátě", příchod nového roku by už mohla doprovázet sněhová přikrývka. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí meteorologů ze serveru AccuWeather.

Tento týden se budou denní teploty pohybovat v průměru kolem 10 stupňů. Výrazněji se ochladí o víkendu, kdy rtuť na teploměru klesne až na 3 stupně

Na podobných hodnotách se udrží i příští týden, ukazuje dlouhodobá předpověď serveru AccuWeather. Teploty vyrostou na zhruba 6 stupňů, kde se udrží do konce listopadu.

S příchodem prosince k zásadnímu teplotnímu skoku nedojde. Teploty v průběhu prvního týdne vyrostou až na 7 stupňů a sněžení bude prozatím výsadou pouze vyšších poloh.

Podobně tomu bude i v druhém prosincovém týdnu, kdy dojde k výraznějšímu ochlazení a denní teploty se propadnou až na 1 stupeň. Noční teploty pak klesnou až na -5, zatímco dosud se udrží kolem nuly.

Od poloviny prosince se mírně oteplí. Denní průměrné teploty opět vyrostou, na zhruba 4 stupně. Zde se udrží až do Vánoc. 

Krátce po nich by mělo Česko zasáhnout výraznější sněžení. To by se při podobných teplotách mělo v Česku udržet až do prosince, výrazně však začnou klesat teploty v noci. 

V závěru roku klesnou až na 8 stupňů pod nulou a mrazy doplní pokračující sněžení, které se začne lámat s příchodem nového roku. 

Témata: Počasí sníh