Silný mráz v Česku přepisoval rekordy! Kdy se oteplí?

Mráz nás může i zabít, na rozdíl od tepla

Autor: stars24.cz

1. března 2018 9:04

Mrazy v Česku stále trvají, dnes v noci padly rekordy zhruba na čtvrtině ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let.

Nejnižší teplotu meteorologové zaznamenali v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teploměr ukázal minus 24,1 stupně Celsia. Zdejší stanice ale měří kratší dobu, stejně jako v Kořenově-Jizerce v Jizerských horách, kde bylo rovných 24 stupňů Celsia pod nulou. Řekla to Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ze stanic s delší dobou činnosti padl například rekord v Bedřichově, dnes tam klesla teplota na minus 22,1 stupně Celsia. Překonán byl rekord z roku 1963, kdy meteorologové naměřili minus 21,9 stupně Celsia.

Mráz trápí Česko od víkendu. V dalších dnech by už mrazy kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje neměly být tak silné. "Mrznout bude ale pořád. V Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje bude ještě v noci na pátek na některých místech kolem minus 20 nebo minus 19 stupňů," uvedla meteoroložka. Na zbytku území by měly být noční teploty minus osm až minus 13, dodala.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě místy a během odpoledne a večera postupně i na jihu a jihovýchodě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při sněhové pokrývce a na severu a severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zpočátku polojasno až skoro jasno, v jihovýchodní polovině území a během dne postupně i na ostatním území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, na severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v Čechách při déletrvajícím svitu až -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout. Na severovýchodě vítr slabý do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení, v Čechách odpoledne i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na severovýchodě a ojediněle i jinde kolem -2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti na severovýchodě kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 8 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Témata: mráz Zima Počasí