Česko dnes zasáhnou kruté mrazy až minus 30! Nové informace

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

24. února 2018 14:23

Meteorologové varují před silnými mrazy, které mají nastoupit dnes v noci. Až do druhé poloviny příštího týdne očekávají minimální teploty od minus 15 do minus deseti stupňů Celsia.

V tradičně nejstudenějších místech ale může teplota klesnout i pod minus 30. Výstrahu dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Maximální denní teploty v neděli vystoupí podle předpovědi jen na minus osm až minus čtyři stupně. V pondělí bude devět až pět stupňů pod nulou a v dalších dnech se dál ochladí.

Denní minima se budou pohybovat od minus 15 do minus deseti stupňů. Při malé oblačnosti, slabém větru a sněhové pokrývce budou kolem minus 18 stupňů.

Předpověď na sobotu:V noci jasno až polojasno, na jihu a severovýchodě území ojediněle až zataženo a slabé sněžení. Přes den jasno, během dne od severu polojasno až oblačno a na severu a severovýchodě ojediněle, na horách místy, sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -9 °C a během dne ochlazování. V noci slabý severovýchodní vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný 3 až 7 m/s. Přes den mírný, postupně čerstvý severovýchodní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli:Jasno nebo polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle, zejména na severovýchodě, slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -9 až -13 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -5 °C, v Polabí až -3 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pondělí:Jasno až polojasno, na horách při zvětšené oblačnosti ojediněle slabé sněžení. Během odpoledne na jihovýchodě přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -10 až -14 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -5 °C, v Polabí až -3 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, během dne na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na úterý:Polojasno až oblačno, na Moravě a ve Slezsku až zataženo a postupně místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při malé oblačnosti, uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -19 °C. Nejvyšší denní teploty -11 až -7 °C, v Polabí až -5 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu:Polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě až zataženo a místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při malé oblačnosti, uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -20 °C. Nejvyšší denní teploty -11 až -7 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Vyhlídka počasí od čtvrtka do soboty:Jasno až polojasno, během období od jihozápadu přibývání oblačnosti a postupně místy sněžení. Nejnižší noční teploty ve čtvrtek -12 až -17 °C, při sněhové pokrývce ojediněle kolem -22 °C, postupně -6 až -11 °C. Nejvyšší denní teploty ve čtvrtek -9 až -4 °C, postupně -4 až +1 °C.

Témata: Počasí Zima