Děsivé mraky ohromily Zlín a okolí! Meteorolog řekl, co se stalo

Zvláštní mraky na fotografii z Uherského Brodu (autor: Jakub Plšek)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. července 2020 12:48

Zlín a jeho okolí ohromily včera děsivé bouřkové mraky, které některým lidem připomínaly scény z Pána prstenů. Meteorologové ale občany uklidňují. Nešlo o nic nebezpečného ani nijak zvlášť výjimečného.

Počasí v Česku nás většinou umí překvapit spíš nepříjemně, občas ale připraví opravdu výjimečnou podívanou. Povídat by o tom mohli lidé ze Zlínského kraje, kde se v pondělí objevily na obloze opravdu záhadné, až děsivě vypadající mraky.

Podle meteorologa České televize Michala Žáka se jednalo o tzv. shelf cloud. Jde o zvláštní druh oblačnosti na čele bouře. Český hydrometeorologický ústav zveřejnil na twitteru fotografii jevu od Jakuba Plška.

Odborník však ujišťuje lidi, že co se dopadů týká, nejde o nijak výjimečnou bouři. „Označuje to místo, kde dochází k prudkému zhoršení počasí. Dojde k nástupu srážek, ochladí se, prudce zesílí vítr. Někdy je shelf cloud doprovázen i kroupami,“ řekl meteorolog webu aktuálně.cz.

„Čas od času se to objeví, kdyby se to ukázalo jednou za 100 let, tak pro to nikdo nic nevymyslí. Není to běžné, ale není to zas tak vzácné,“ dodal Žák. Pravdou však je, že ještě donedávna oficiální termín pro shelf cloud neexistoval.

Témata: Počasí ČHMÚ Zlín