Desítky nehod, kamiony v potížích. Sněžení zaskočilo řidiče i silničáře!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

16. února 2018 9:44

Policie na jihu Moravy dnes v souvislosti se sněžením eviduje zhruba 30 nehod, většina z nich je bez zranění. Na rozbředlý a ujetý sníh na silnicích si musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, který zasáhlo husté sněžení. Sněžení komplikuje sjízdnost také v Plzeňském kraji.

Hasiči na jihu Moravy vyjížděli od rána kvůli nehodám v deseti případech. "Dosud jsme v souvislosti se sněžením řešili asi tři desítky nehod, žádná vážnější se naštěstí nestala," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie apeluje na řidiče, aby přizpůsobili svoji jízdu stavu vozovky.

Hasiči řeší například nehodu dvou kamionů v Mikulově na Břeclavsku, oba skončily v příkopu, jeden z nich ale částí zasahuje do vozovky. Řidiči se zraněním skončili v nemocnici. "Na místo jede specializovaná firma na vyprošťování," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. V Nebovidech na Brněnsku narazil sypač do rodinného domu, nehoda se obešla bez zranění. Uvízlé kamiony v kopci hlásí web Dopravniinfo.cz na silnici I/43 u Letovic na Blanensku, také na silnici I/50 u Slavkova na Vyškovsku.

Od rána se nezastavili ani záchranáři. "Všechny prostředky vyjely, od rána řešíme množství úrazů a nehod. Všechno to jsou naštěstí jen menší úrazy, většinou zlomeniny končetin, nehody jsou lehčího charakteru," řekla ČTK mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Problémy jsou i v krajském integrovaném dopravním systému. Podle www.idsjmk.cz nyní stojí linky 312, 221, 260, 261 a 320, čekají na zprůjezdnění komunikace. Nejhorší situace je podle webu kolem obce Klobouky u Brna, Vyškova a kolem Bučovic na Vyškovsku. Sníh komplikuje dopravu i v Brně a okolí, výrazněji opožděny jsou například linky 109, 201, 404, 511, 602, 551 nebo 612.

Jízdu na silnicích Vysočiny ztěžuje sníh, v noci na dnešek ho připadly dva až čtyři centimetry. Nehoda autobusu s kamionem se stala před 06:00 v Pravíkově u Kamenice nad Lipou. Zraněn byl řidič kamionu a jeden člověk z autobusu, v němž cestovalo sedm lidí. V kraji policie od rána řešila několik nehod. "Noční sněžení a venkovní teploty pod nulou způsobují řidičům problémy na všech silnicích v Kraji Vysočina," sdělila ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Doplnila, že některé silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Se sněžením musí motoristé na Vysočině počítat i během dne. V nejnižších polohách kraje může místy pršet nebo padat déšť se sněhem, na jihu kraje i mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty se budou držet mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia.

Silničáři v jižních Čechách odklízejí napadaný sníh, v terénu mají veškerou techniku. "V noci pršelo, teď všude v Jihočeském kraji sněží, v nižších polohách déšť se sněhem. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde to namrznout může, místy může na silnicích ležet rozbředlý sníh po nasolení. Ve vyšších polohách je vrstva sněhu ujetá a krytá inertním posypem, takže opatrnost," řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Nejnižší teplotu v kraji naměřili meteorologové v noci na šumavské Bučině, minus 5,6 stupně. V mrazových lokalitách na Šumavě teplota příliš neklesala, protože bylo zataženo a přišly srážky.

Podle policejní mluvčí je zatím nehodovost na obvyklé úrovni. Policie řešila jen několik nehod, které nesouvisely s počasím. "Klasické ranní ťukance, nedobrždění. Na Jindřichohradecku u obce Červený Hrádek byla nesjízdná místní komunikace, oznamovali to řidiči v půl sedmé, měl tam stát kamion. Problematická sjízdnost byla na Libínském sedle, ale tam je to poměrně častý jev a tam by to mělo být už taky ukončené," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Hustě sněžit začalo nad ránem postupně na většině území Olomouckého kraje, kde správci silnic do terénu poslali sypače a pluhy. Na Jesenicku a Šumpersku je na hlavních silničních tazích po chemickém posypu rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách je na inertně udržovaných vozovkách vrstva ujetého sněhu s posypem, která je místy zledovatělá. Sněžení navíc snižuje viditelnost.

Rozbředlý sníh je kvůli hustému sněžení i na silnicích, které protínají Olomoucko, Přerovsku a Prostějovsko. Husté sněžení po 06:00 zasáhlo právě tuto část Olomouckého kraje. Opatrní musí být řidiči také na dálnicích, kde leží zbytky rozbředlého sněhu. "Některé z nehod si vyžádaly zranění, ve většině případů došlo pouze ke hmotným škodám na vozidlech," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Zranění si vyžádala nehoda například u Topolan, Bukovan, Dubu nad Moravou či Pňovic.

Sněhové přeháňky dnes snižují viditelnost na silnicích v Moravskoslezském kraji. Komunikace jsou sjízdné, většinou se zvýšenou opatrností. Na Opavsku se tvoří sněhové jazyky. Silnice prvních tříd jsou ale převážně holé a mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na cestách nižších tříd může zůstávat vrstva sněhu krytá posypem. Vyplývá to z údajů silničářů. Velmi opatrní musejí být řidiči hlavně v horských oblastech Beskyd a Jeseníků. Na Frýdecko-Místecku jsou ve vyšších polohách silnice druhé a třetí třídy pokryté ujetou vrstvou sněhu. Podobné to je i na Bruntálsku, kde ale i na silnicích první třídy leží kašovité zbytky sněhu.

V Plzeňském kraji napadlo kolem pěti centimetrů, stalo se několik nehod. Na některých silnicích se na rozježděném sněhu utvořila ledovka, na které v kopcích uvízly kamiony a místa byla dočasně obtížně průjezdná.

Dálnice D5 je většinou mokrá se zbytky rozježděného sněhu, sněhové nebo smíšené srážky zhoršují viditelnost. Také ostatní silnice jsou většinou mokré se zbytky sněhu po chemické údržbě. Sněhové jazyky se místy tvoří na severním Plzeňsku. Ledovka na silnicích byla krátkodobě například na Klatovsku u Švihova a Nalžovských Hor nebo u Chrástu u Plzně.

"Kamionům bohužel mnohdy stačí v kopcích i zbytky sněhu po pluhu a uvíznou. Některé silnice byly kvůli uvízlým kamionům krátkodobě ucpané, například u Nalžovských Hor nebo poblíž Olešné na Tachovsku," dodal dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes sjízdné s velkou opatrností. Řidiči si musejí dát pozor na ledovku a námrazu. Zledovatělé jsou i chodníky. V některých místech sněží. Pokryté sněhem jsou horské silnice. Zřejmě náledí bylo příčinou ranní srážky tří osobních aut v Ústí nad Labem. Bez omezení je zatím sjízdná dálnice D8, motoristé musí počítat se sněhovými přeháňkami. Sněží také na Lounsku či Mostecku.

"Sněžení zasáhlo nejprve Českolipsko, kde sypače vyjížděly už po půlnoci, ve zbytku kraj až kolem třetí ráno," doplnil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Ošetřovaly se hlavně chemicky udržované úseky. "Sypače s inertem vyjížděly jen na Novoborsku, v Lužických a Jizerských horách a v Krkonoších," dodal.

Na rozdíl od poměrně silných mrazů v posledních třech dnech se v noci na dnešek výrazně oteplilo. Teploty se pohybují od minus čtyř do minus jednoho stupně. Většinou je zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami, v polohách pod 500 metrů budou podle meteorologů přecházet v déšť. Teploty přes den vystoupají až k šesti stupňům, na horách zůstanou kolem nuly.

Témata: Počasí sníh