Tropické léto přichází! Předpověď počasí na měsíc!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. června 2020 6:00

Přelom června a července bude zřejmě horký. V nadcházejícím týdnu bude přes den až 27 stupňů Celsia a přes noc rtuť neklesne pod deset stupňů. Nejméně příští týden ale budou také asi přetrvávat bouřky se silnými dešti.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

V příštích čtyřech týdnech budou teploty na úrovni dlouhodobého průměru pro toto období, nebo i mírně nad ním. V nadcházejícím týdnu se budou teploty přes den vytrvale držet nad dvacítkou a v druhé polovině týdne vystoupají až na 27 stupňů. Také noci budou teplé, může být až 17 stupňů.

Minimálně v příštím týdnu očekávají meteorologové i další bouřky a vydatné srážky. "Během předpovědního období (do 12. července) se budou týdenní srážkové úhrny snižovat, ovšem stále by se měly pohybovat kolem dlouhodobého normálu, přičemž může docházet ke střídání suchých a vlhkých několikadenních období," oznámili pracovníci ČHMÚ.

Bouřky trápí Česko od uplynulého víkendu. Na přelomu minulého a tohoto týdne přívalové deště zvedly hladiny řek ve východní polovině republiky. Nejvíce škody velká voda napáchala na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z Šumvaldu. Po další nezvěstné ženě se stále pátrá. Ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými dešti a kroupami hrozí podle ČHMÚ i v sobotu po poledni na celém území Česka.

Témata: Počasí