V dalších týdnech nás čekají mrazy a sníh. Kdy se opět oteplí? Dlouhodobá předpověď

Kamenický Šenov (Liberecký kraj)

Autor: stars24.cz

4. února 2018 11:50 | Aktualizováno: 4. února 2018 13:42

Končí období, kdy se týdenní teploty pohybovaly na horní hranici průměrných hodnot nebo byly i nadprůměrné. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí. Období od 5. února do 4. března bude jako celek teplotně průměrné.

V nastávajícím týdnu se výrazně ochladí a týdenní teploty se dostanou na opačnou stranu, tedy lehce do podprůměrných hodnot. V polovině února teploty vystoupí na hodnoty kolem průměru pro tuto roční dobu a kolem průměru zůstanou až do začátku března. Během celého období se týdenní minimální teploty budou pohybovat pod nulou a maximální teploty budou zvolna stoupat, z hodnot kolem nuly v prvním týdnu až na +5 °C na přelomu února a března.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR od 5. února do 4. března je minus 0,1 stupně Celsia. Letos by se vlivem oteplení ve druhé polovině února neměla od této hodnoty výrazně odchýlit. Nejchladnější byl v tomto období rok 1956, kdy průměrná teplota spadla na minus 9,5 stupně Celsia. V roce 1998 naopak dosáhla 5,3 stupně Celsia.

Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme srážkově normální průběh počasí. V období od 5. února do 4. března, jako celek, se také očekávají srážky kolem dlouhodobého průměru, respektive srážek bude spíše méně než více.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno, místy občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Úterý (00-24):Polojasno až skoro jasno, přechodně až oblačno, ojediněle slabé sněžení a mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, ojediněle kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Středa (00-24):Oblačno až zataženo, místy občasné sněžení, zejména na jihu a východě. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, místy občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno, místy občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -7 °C, ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +3 °C.

Témata: Počasí mráz sníh Zima