Česko zasáhne mrazivé počasí: VÍME, KDY SE VRÁTÍ JARO!

mráz

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. března 2020 5:59 | Aktualizováno: 22. března 2020 9:42

Astronomické jaro přineslo do Česka citelné ochlazení, někde i sníh. Výrazně podprůměrné teploty vydrží také začátkem příštího týdne, kdy přes noc bude mrznout a přes den rtuť teploměru vystoupí jen zhruba čtyři stupně nad nulu.

Ve druhé polovině týdne se mírně oteplí, bude kolem deseti stupňů. Celkově bude období od 23. března do 19. dubna teplotně průměrné až podprůměrné, uvedli dnes meteorologové v dlouhodobém výhledu počasí. Množství srážek nevybočí z průměrných hodnot typických pro toto období roku.

Relativně nejteplejší by měl být poslední týden období, tedy od 13. do 19. dubna, kdy by se nejvyšší denní teploty měly v průměru pohybovat kolem 13 stupňů.

Příští týden je třeba počítat s nočními mrazy. Noční teploty začnou od neděle klesat zhruba k minus šesti stupňům. "Při uklidnění větru a malé oblačnosti až k minus deseti stupňům, což jistě nepotěší zejména zahrádkáře. Není vůbec vyloučeno, že v horských mrazových kotlinách noční teploty za optimálních podmínek klesnou i pod minus 20 stupňů. Můžeme tak naměřit nejnižší teplotu během celé zimní sezony," uvedli meteorologové na informačním webu www.infomet.cz.

Ve vyšších polohách přes noc nasněžilo, i přes dobré podmínky je ale jarní lyžování nejen na českých horách letos nemožné. Kvůli nákazu koronaviru jsou od minulého víkendu uzavřené všechny lyžařské areály v zemi. Neupravují se ani běžecké tratě a uzavřena je na horách i většina velkých parkovišť.

Témata: Počasí mráz