VIDEO: Hurikán Irma si v Karibiku vyžádal už nejméně sedm obětí. Podívejte se na jeho běsnění

Hurikán Irma devastuje Karibik

Autor: stars24.cz

7. září 2017 10:56

Nejméně sedm obětí si už vyžádal hurikán Irma, který se přehnal přes ostrovy v severovýchodní části Karibiku. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura AFP. Premiér ostrovního státu Antigua a Barbuda uvedl, že hurikán, který je nejsilnější v Atlantiku za poslední desetiletí, poničil devadesát pět procent všech budov na Barbudě. Podobná situace panuje také na ostrově Svatý Martin. Na své cestě Karibikem už hurikán Irma doputoval k Portoriku.

Ostrov Barbudu hurikán Irma "zcela zdevastoval", uvedl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Poničených je podle předsedy vlády pětadevadesát procent všech budov na ostrově, zhruba dvacet procent z nich je zničených zcela. Ostrov, na kterém žije zhruba 1600 lidí, je podle něj nyní "stěží obyvatelný". Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Nejméně šest mrtvých si hurikán Irma vyžádal na francouzské části ostrova Svatý Martin. Oznámil to prefekt nedalekého francouzského zámořského departementu Guadeloupe Eric Maire. "Bilance ale není definitivní," dodal.

Podle představitele místní samosprávy Daniela Gibbse je francouzská část Svatého Martina "zničená z 95 procent". "Je to nesmírná katastrofa... Jsem v šoku," řekl.

Na příchod hurikánu se už připravují Dominikánská republika, Haiti, Kuba, Bahamské ostrovy a také jih Spojených států.

Hurikán Irma dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti až 300 kilometrů za hodinu. Podle odhadu Organizace spojených národů by mohl hurikán Irma postihnout až 37 milionů lidí. Po Irmě se v oblasti vytvořily už i další dva hurikány. Jak José, který se zformuloval v Atlantiku, tak Katia, která vznikla v Mexickém zálivu, zatím dosahují pouze prvního, tedy nejnižšího stupně.

Témata: hurikán Irma (září 2017) USA Portoriko