Počasí nadále TRHÁ REKORDY! Změní se to do konce roku?

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. března 2020 6:00

Uplynulá zima byla nejteplejší v historii záznamů. Podle meteorologů by teploty mohly v příštích měsících nadále dosahovat vysokých hodnot, extrémy se ale zatím neočekávají.

Uplynulá zima byla v Evropě nejteplejší od počátku měření v roce 1981. Informovali o tom odborníci z evropské služby Copernicus, která monitoruje počasí a klimatické změny.

Průměrná teplota během uplynulé meteorologické zimy, která začala 1. prosince a skončila 29. února, překonala dosavadní rekord zimy z přelomu let 2015 a 2016 o téměř 1,4 stupně Celsia.

Ve srovnání s průměrnou zimní teplotou let 1981 až 2010 bylo od začátku prosince do konce února tepleji dokonce o 3,4 stupně. Obzvlášť na severu a východě Evropy byly teploty výrazně vyšší, než je obvyklé. Vysoké teploty letos panovaly také na Sibiři a ve Střední Asii.

Podle prvních předpovědi meteorologů z AccuWeather se dočkáme nadprůměrně teplých dní i v příštích měsících, rekordy by ale kvůli extrémním vedrům padat neměly.

Teploty by měly během jara stoupat až na červnových 20 stupňů. Léto by mělo být teplé, ačkoliv je zatím brzo na to předpovídat, jestli se zapíše do historie měření díky extrémním vedrům.

Přesto bychom se prvních tropických dní podle odhadů měli dočkat už v červnu. Červenec a srpen by se měly nést v pokračujícím duchu z posledních let, co se sucha týče, a deště by se během léta měly objevovat jen minimálně.

Prvotní předpovědi zároveň neočekávají výrazný nárůst tropických dní, přesto si teplého počasí budeme pravděpodobně užívat až do podzimu, který se ke konci roku překlopí v mírnou zimu.

Témata: Počasí