Počasí o víkendu: Sníh, silný vítr a až -6 stupňů!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. února 2020 6:00

Jarní počasí si o víkendu vezme pauzu. V noci klesnou teploty pod bod mrazu a místy se objeví i sněžení.

Vyplývá to z předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Předpověď na pátek:V noci zataženo, k ránu až oblačno. Na většině území sněžení, místy i vydatnější. Na jižní Moravě přechodně i déšť se sněhem. Během dne postupně proměnlivá oblačnost, zpočátku na většině území, postupně místy sněžení nebo sněhové přeháňky. V polohách pod 300 m i srážky smíšené nebo dešťové. Odpoledne od západu ustávání srážek a přechodně ubývání oblačnosti. Později večer v Čechách od západu zataženo.

Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na západě a Českomoravské vrchovině 0 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. Zpočátku mírný jihovýchodní vítr, postupně čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na jihu zpočátku až 20 m/s (70 km/h) bude k večeru slábnout a měnit se na jihozápadní. V jižní polovině území v noci a ráno, na východě a severovýchodě ještě i během dopoledne očekáváme nejpravděpodobněji 5 až 10 cm nového, většinou mokrého a těžkého sněhu. Na horách se místy budou tvořit sněhové jazyky.

Předpověď na sobotu:Oblačno až zataženo, od západu místy sněžení, které bude přecházet v déšť, ojediněle i mrznoucí. Na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno a srážky ojediněle. Později večer od západu přechod k přeháňkám, nad 1000 m sněhovým. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při zmenšené oblačnosti až -6 °C.

Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v Čechách místy až 10 °C. Slabý, postupně mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s, se bude později v Čechách měnit na jihozápadní. V noci a ráno možnost tvorby náledí. Při mrznoucích srážkách ojediněle možnost tvorby slabé ledovky.

Předpověď na neděli:Převážně oblačno, ojediněle, na východě zpočátku místy přeháňky, nad 800 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s se bude měnit na jižní. 

Témata: Počasí