Výstraha před počasím se mění: Meteorologové varují před orkánem!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

23. února 2020 13:01

Silný vítr i dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Podle dat polské horské služby ráno na Sněžce vál velmi silný vítr o rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině, uvedli ráno na webu správci lanovky.

Podle meteorologů bude dnes vítr na horách zesilovat až na rychlost v nárazech kolem 125 kilometrů v hodině. Přesáhnout by tak měl hranici orkánu, která je 117,7 kilometru v hodině. Horská služba Krkonoše již od pátku kvůli silnému větru nedoporučuje hřebenové túry.

V nejvyšších polohách Krkonoš dnes ráno sněžilo. V polohách pod 1400 metrů nad mořem pršelo, uvedla Horská služba Krkonoše. Například ve Špindlerově Mlýně od půlnoci do dnešních 10:00 spadlo 19 litrů vody na metr čtverečný, vyplývá z dat Povodí Labe. Pouze na Sněžce mrzlo, teplota se tam ráno držela asi dva stupně pod nulou. Ve střediscích Krkonoš byly dva až tři stupně nad nulou. Zájem lidí o lyžování byl kvůli oblevě a dešti velmi slabý.

Na hřebenech Krkonoš je od 50 do 100 centimetrů sněhu a nadále platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. "Na závětrných svazích a žlabech je uloženo větší množství sněhu. Zde se mohou vyskytnout desky z navátého sněhu. V polohách pod 1400 metrů nad mořem je sníh mokrý a mohou se uvolnit laviny z mokrého sněhu," uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Lavinovými lokalitami jsou na české straně Krkonoš Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Témata: Počasí vítr ČHMÚ