NOVÁ VÝSTRAHA: Počasí zase zaúřaduje, hrozí vichřice i povodně!

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

22. února 2020 15:35 | Aktualizováno: 22. února 2020 18:49

Do Česka dorazí v neděli nejenom velmi silný vítr, ale i déšť, který může rozvodnit některé toky. Výstraha meteorologů před vzestupem hladin na první, tedy nejnižší povodňový stupeň platí od nedělního podvečera do půlnoci z pondělí na úterý. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes zároveň zvýšil stupeň varování před silným větrem z nízkého na vysoký.

Vítr bude přes Česko v neděli přecházet postupně od západu. V nárazech může mít rychlost mezi 70 až 110 kilometry v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů. Na jihovýchodě Česka bude vítr slabší. Největší nebezpečí očekávají meteorologové v neděli večer při přechodu studené fronty.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od nedělních 11:00 pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, dále Prahu a střední Čechy. Od nedělních 15:00 platí varování před velmi silným větrem i pro ostatní kraje. Na jihu Moravy a ve Zlínském kraji ale riziko meteorologové hodnotí jako nízké. V noci z neděle na pondělí by měl vítr postupně slábnout.

Vítr s sebou do Česka v neděli přinese také vydatné srážky. Déšť spolu s táním sněhu může způsobit vzestup hladin některých toků odvodňujících horské oblasti na úroveň prvního stupně povodňové aktivity. Nebezpečí ale meteorologové hodnotí jako nízké. "Předpokládáme, že během pondělního dne budou hladiny řek postupně klesat," uvádí ČHMÚ.

Témata: Počasí ČHMÚ vítr Povodně Déšť