Meteorologové VARUJÍ: Počasí bude opět nebezpečné! Udeří vichřice!

Následky řádění orkánu Sabine

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. února 2020 5:00 | Aktualizováno: 21. února 2020 18:26

V Česku bude v pátek foukat silný vítr místy s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celé území.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to dnes uvedl na svém webu. V čerstvém západním až severozápadním proudění přejde v pátek v noci a ráno přes Českou republiku studená fronta, očekáváme čerstvý západní až severozápadní vítr, uvedli meteorologové.

V Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji varují před silným větrem od 03:00 do 11:00, v ostatních krajích od 06:00 do 14:00.

Vítr, který ale nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabine, může podle ČHMÚ lámat větve a poškozovat stromy a způsobit menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé by měli zajistit okna, dveře, zabezpečit skleníky a být opatrní při pohybu venku. Na horách by lidé neměli chodit na hřebeny.

Během Sabine dosáhl vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadují škody způsobené vichřicí na téměř miliardu korun.

Témata: Počasí vítr Vichřice