V Česku udeří bouře Friederike: Přívaly sněhu, vichřice a náledí

Zasněžená auta

Autor: stars24.cz

17. ledna 2018 16:43

V Česku chumelilo, za hodinu spadlo až tři centimetry sněhu. Další velmi silné sněžení se očekává ve čtvrtek, kdy na horách může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Náledí se očekává v celém Česku od středy odpoledne.

Velmi silně foukat začne ve čtvrtek odpoledne. Na jihu republiky může vítr dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 125 km/h. V noci na pátek bude slábnout. Podle meteorologů čtvrteční situace "trochu" připomene výročí, kdy do Česka před 11 lety v lednu dorazil Kyrill. Tentokrát nese tlaková níže označení Friederike.

"Dnes a v noci na čtvrtek se budou vyskytovat sněhové přeháňky, které mohou být lokálně intenzivní. Během čtvrtečního dne bude od západu sněžit, přechodně i silně. Sněžení bude postupně v polohách pod 700 m, na jihu a západě pod 1100 m přecházet do deště se sněhem nebo do deště. Zejména na horách na severu může napadnout až 30 cm nového sněhu," uvedli dnes meteorologové.

Výstraha před silným sněžením s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne v Čechách do čtvrtečních 11:00, na Moravě a ve Slezsku do čtvrtečních 16:00.

"Během čtvrtečního odpoledne od západu významně zesílí vítr. V jižní polovině území se místy vyskytnou nárazy až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. V severní polovině území bude vítr velmi silný s nárazy kolem 90 km/h a na horách kolem 125km/h. V noci na pátek bude vítr slábnout," uvedl ČHMÚ. Silný vítr bude foukat v celé republice, v devíti krajích půjde o velmi silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí. Výstraha bude platit od čtvrtečního poledne do pátečních 03:00.

Předpověď na čtvrtek (00-24):V noci proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení. Přes den zpočátku většinou oblačno a zejména na horách místy sněhové přeháňky. Od západu zataženo se sněžením, přechodně i intenzivním, postupně v polohách pod 700 m, na jihu a západě pod 1100 m déšť se sněhem nebo déšť. Na horách místy trvalé a vydatné sněžení. Ojediněle bouřky. K večeru od severozápadu proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky, zejména na horách.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, místy tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v Čechách místy až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C.

Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s bude během dne od západu na většině území zesilovat na vítr silný jihozápadní, postupně západní 8 až 13 m/s s nárazy kolem 20 m/s, v severní polovině území kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 35 m/s (125 km/h). Později večer bude vítr od západu slábnout. Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků a závějí.

Předpověď na pátek (00-24):Většinou oblačno, místy, večer postupně jen ojediněle sněhové přeháňky, na jihu a jihovýchodě pod 400 m i smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na jihu a jihovýchodě místy až 6 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku na severu a severovýchodě území silný vítr s nárazy kolem 20 m/s, na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků nebo závějí, která bude postupně ustávat.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, ojediněle při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo. Místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s, bude během slábnout a měnit se na jižní.

Témata: bouře Friederike Počasí Zima