Českem se prohnala silná bouřka s blesky a hromy! Počasí straší anomáliemi!

Bouřky

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. ledna 2020 19:35

Česko, především pak Prahu a střední Čechy, dnes uprostřed zimy překvapilo počasí. Mnoha místy se totiž prohnala bouřka s hromy a blesky, na kterou jsou lidé zvyklí spíš v létě. Ve velkém proto zasahovali hasiči, ale i energetici.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu varovali spíš před silným větrem, výstraha pro pro západní, střední a východní Čechy a také pro Prahu platí od dnešního rána do 21:00. Bouřka ale všechny překvapila.

Ve středních Čechách museli počínaje 14. hodinou do akce hasiči i energetici. Kvůli poruchám způsobeným silným větrem bez elektřiny bylo v kraji 15 tisíc domácností. Hasiči vyjeli k desítkám případů, především šlo o popadané stromy. Silný vítr také komplikoval provoz hromadné dopravy. 

V Praze shazoval silný vítr stromy na auta, uvolňoval plechy a lámal větve. Hasiči zde vyjížděli minimálně k 23 zásahům. I v hlavním městě počasí ztěžovalo provoz MHD.

Podle facebookové stránky Amatérské meteorologické společnosti byla elektrická aktivita zaznamenána hlavně na západě Čech, zásah bleskem ale dostal i televizní vysílač Cukrák jižně od Prahy.

Témata: Počasí Bouřky Zima Praha středočeský kraj