Počasí se zblázní, varuje NASA. Ovlivní to jev ve vesmíru!

Počasí

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. ledna 2020 11:40 | Aktualizováno: 26. ledna 2020 15:05

Poslední roky se po celé planetě řeší globální oteplování a nadprůměrně vysoké teploty, které panují i letos v zimě. Rok 2020 ale může doprovázet bláznivé počasí. NASA upozorňuje na jev ve vesmíru, který může vše ovlivnit.

Probíhající zima dává tušit, že i letos nás s největší pravděpodobností čeká nadprůměrně teplý rok. Přitom podle NASA a Národního úřadu pro oceán a atmosféru NOAA klesne sluneční aktivita nejnižší úroveň za 200 let. Počasí se proto může zbláznit, následkem mohou být nečekaná ochlazení nebo prudké větry.

Oba americké úřady ve společné prognóze konstatovaly, že k navýšení aktivity Slunce dojde až v letech 2023 až 2026. Do té doby je větší pravděpodobnost, že naši planetu čekají nejrůznější extrémy. Trend zvyšující se globální teploty bude přesto pokračovat. 

„Naše sdružené údaje o globální teplotě se shodují v tom, že se rok 2019 přidává k ostatním letům od roku 2015, které byly pěti nejteplejšími dosud zaznamenanými roky,“ prohlásil Colin Morice z britské meteorologické agentury, která svoje údaje představila společně s NASA a NOAA.

Vědci kvůli přirozené nestálosti klimatu neočekávají, že by padaly teplotní rekordy každý rok. Britští meteorologové však předpovídají, že rok 2020 bude také velice teplý a světová průměrná teplota v něm bude o 1,1 stupně Celsia vyšší než v předindustriální éře. Bude tedy zřejmě ještě teplejší, než byl loňský rok.

Témata: Počasí NASA Slunce Slunce Vesmír