VAROVÁNÍ meteorologů: Nebezpečné počasí o víkendu!

Mráz na silnici

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. ledna 2020 6:00 | Aktualizováno: 18. ledna 2020 9:49

V části Čech se bude v sobotu tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Silnice a chodníky tak mohou klouzat a hrozí nebezpečí úrazů a problémy v dopravě. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Jeho upozornění na ledovku se týká Prahy, Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje a okresů Česká Lípa a Nový Bor v Libereckém kraji a Pacovska a Pelhřimovska na Vysočině a platí od sobotních 01:00 do 14:00.

Meteorologové v souvislosti s ledovkou lidem doporučují, aby chodili velmi opatrně, přičemž ti starší nebo méně mobilní by měli pohyb venku raději omezit. Řidiči mají sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

Předpověď na sobotu:Zataženo až oblačno, na Moravě místy slabé sněžení. Od západu postupně na většině území občasný déšť, v západní polovině Čech místy i mrznoucí. Nad 800 m, postupně nad 400 m srážky sněhové. Ve východních Čechách a na Moravě srážky většinou sněhové po celé období. Odpoledne na západě a severozápadě Čech přechodně ustávání srážek.

Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v Čechách a ve Slezsku místy až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude od západu měnit na severozápadní. V západní polovině Čech očekáváme při mrznoucím dešti místy tvorbu ledovky.

Předpověď na neděli:Oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na východě zpočátku četnější. Během dne v polohách pod 300 m i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s. 

Témata: Počasí