POČASÍ na VÁNOCE: HURÁ, čeká nás...

Vánoce

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. prosince 2019 16:33 | Aktualizováno: 3. prosince 2019 22:04

Meteorologové konečně prozradili, jaké počasí nás čeká o letošních Vánocích. Potěší jejich předpověď ty, kteří si přejí zažít svátky na sněhu?

Snem všech dětí i řady dospělých jsou bílé Vánoce, v posledních letech je ale v nížinách sníh málokdy. Proto všechny potěší dlouhodobý výhled, který o víkendu na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Podle modelu bude z nadcházejících čtyř týdnů nejchladněji v období Vánoc.

Zatímco v prvním prosincovém týdnu se budou denní maxima v Česku pohybovat v rozmezí od minus jednoho až do šesti stupňů nad nulou, v období vánočních svátků budou v noci klesat teploty k minus čtyřem stupňům, přes den bude jen těsně nad nulou. Stejně tak největší pravděpodobnost srážek bude ke konci roku.

ČHMÚ ale upozorňuje, že měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, takže nepostihuje všechny možné výkyvy. Milovníci Vánoc na sněhu se ale mohou opřít o statistiku, podle které se úspěšnost výhledu pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Témata: Počasí Vánoce sníh ČHMÚ