TORNÁDO, povodně, laviny! Evropu DRTÍ POČASÍ!

Tornádo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. listopadu 2019 16:20

Česká republika prožívá v posledních dnech relativně stálé počasí. To se ovšem nedá říct o zbytku Evropy. Řadu zemí totiž sužuje jedna pohroma za druhou!

S přívaly sněhu, nebezpečím lavin i místními záplavami se potýká jih a západ Rakouska. Sesuvy podmáčené půdy zničily několik domů a v Korutanech si vyžádaly i jeden lidský život. Několik výše položených obcí sníh odřízl od okolního světa.

Vydatné sněžení i déšť zasáhly především spolkové země Tyrolsko, Salcbursko a Korutany. Ve východním Tyrolsku zůstaly dnes kvůli nebezpečí lavin uzavřené školy. Díky tomu, že se počasí dočasně zlepšilo, mohly v horských oblastech vyletět vrtulníky, z nichž odborníci hledají místa, kde by se mohly utrhnout laviny.

V Korutanech se z břehů vylilo několik jezer. Například na jezeře Faaker See nedaleko Villachu naměřili stoletou vodu. Z břehů se vylila také řeka Dráva v obci Lavamünd na hranici se Slovinskem. Střed města úřady uzavřely. Rozvodněné jsou i přítoky Drávy, řeky Gurk a Mura.

Mnohde byli lidé kvůli popadaným stromům bez elektřiny. Uzavřená byla v posledních dnech i řada silnic, mimo jiné Tauernská dálnice A10 mezi Villachem a městem Spittal an der Drau. Ve druhém z měst napršelo a nasněžilo od začátku měsíce už tolik jako jindy za celý listopad.

Slovinsko pro změnu trápí silné laviny. V zemi hrozí třetí stupeň lavinového nebezpečí, zejména na severozápadě země. Sníh a náledí udeří i v Portugalsku. 

Naopak ve Francii hrozí vydatný déšť a záplavy. Vichřice o víkendu zasáhne i Česko a pršet bude také v Alpách. Další bouře řádí v Řecku, kterým se také přehnalo tornádo. Korfu se tak na několik hodin ocitlo odříznuto od světa. 

Ani sever Evropy nezůstává stranou. Na Irsko a Velkou Británii udeřila masivní cyklóna, a vysoké vlny. Ostatně její důsledky pocítí Česko o víkendu.

Témata: Počasí evropa Tornádo