OBŘÍ BOUŘE míří na Evropu! Tohle napáchá počasí v Česku!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. listopadu 2019 12:10 | Aktualizováno: 20. listopadu 2019 9:56

Nad Británií se v současné chvíli nachází cyklóna, která s sebou nese mohutnou vichřici o rychlosti až 100 km/h. Pobřežní státy zasáhne nejvíce, její vliv ale pocítíme i v Česku.

Cyklóna míří nad Evropu směrem od Grónska a doprovází ji silná vichřice. Uvedl to server Severe Weather s tím, že starý kontinent zasáhne v úterý večer. 

Největší škody podle meteorologů napáchá v Irsku a ve Velké Británii, kde udeří vítr o rychlosti 90 až 100 km/h. Británii přitom už tak sužuje nepříznivé počasí, teploty zde totiž v těchto dnech klesají pod nulu.

Stejně jako Británii i další přímořské státy mohou navíc zasáhnout povodně, které by byly v tomto počasí velmi nepříjemné a studené. Vliv bouře se ale projeví i ve střední Evropě.

Díky ní totiž začne koncem týdne do Česka proudit teplejší vzduch. O víkendu se tak oproti současným dnům citelně oteplí.

V pátek klesnou nejnižší noční teploty jen na 9 až 5 °C, nejvyšší denní teploty vyrostou na 8 až 12 °C. Udeřit může vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v jihozápadní polovině Čech mírný vítr 2 až 5 m/s.

V sobotu bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo a ojediněle mrholení. Na horách a ojediněle i jinde polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až 1 °C, zejména na západě území. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 6 až 10 °C, při zmenšené oblačnosti až 12 °C. Mírný jihovýchodní vítr dosáhne rychlosti 3 až 7 m/s.

I v neděli bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo a ojediněle mrholení. Na horách a ojediněle i jinde polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 2 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až 0 °C. Nejvyšší denní teploty porostou na 5 až 10 °C.

Témata: Počasí Bouře