Počasí: VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ! Česko zasáhne vichřice!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. září 2019 21:06

Meteorologové vydali výstrahu před sílícím větrem, který v následujících hodinách dosáhne rychlosti vichřice. Výstraha má vysoký stupeň nebezpečí!

V pondělí bude převážně oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Během dne na horách na severu srážky četnější. Odpoledne ubývání srážek a později i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na jihovýchodě až 21 °C.

Bude ale vát čerstvý, během dne přechodně silný západní až jihozápadní vítr 8 až 13 m/s, s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h). Večer bude vítr slábnout.

Večer bude vítr slábnout, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr může lámat větve a komplikovat dopravu. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

"Přes Dánsko bude v pondělí 30. září rychle postupovat tlaková níže nad Pobaltí. Při jejím postupu bude nad naším územím zesilovat západní až jihozápadní vítr, v nárazech bude mít rychlost 55 až 90 km/h, na horách až 110 km/h," uvedli meteorologové ve výstraze s nízkým stupněm nebezpečí.

Výstraha platí pro celou republiku od pondělních 02:00 do 20:00. Vítr může poškodit stromy a lesní porosty, může také způsobit menší škody na budovách. Meteorologové lidem doporučují zajistit okna a dveře, ale také zabezpečit skleníky či upevnit volně uložené předměty.

Témata: Počasí Vichřice