POČASÍ straší a experti VARUJÍ: Čekáme nejkrutější ZIMU za poslední roky!

Zima

Autor: Jan Novák, stars24.cz

16. září 2019 14:46 | Aktualizováno: 17. září 2019 12:43

Experti zabývající se klimatem a klimatickými změnami nedávno předpověděli, že se Velká Británie bude potýkat s extrémně silnými mrazy už tuto zimu. Leden a únor 2020 budou tedy jedny z nejmrazivějších zimních měsíců poslední dekády, které Spojené království zažilo.

Poté, co odborníci provedli vědecké analýzy teploty moře a tlaku vzduchu nad Atlantickým oceánem, dospěli k závěru, že rok 2020 bude trhat rekordy. Silné studené vlny a mrazy by se měly kolem Vánoc z Atlantiku přehnat právě přes Velkou Británii, informoval server EuroZprávy.cz.

Veškeré závěry vycházejí z dlouhodobé předpovědi, která má odhadnout počasí na období v časovém horizontu delším, než jsou čtyři měsíce. Nutno říci, že se následně mohou objevovat lehké odchylky, které jsou způsobeny neustále měnící se klimatickou situací. Meteorologické a jiné výzkumné ústavy vždy pracují s údaji, které mají momentálně k dispozici.

Vědci z veřejné výzkumné univerzity v Londýně se domnívají, že se následující zimní teploty budou pohybovat okolo 3,9 stupňů Celsia, což je o půl stupně méně, než průměr teplot naměřených v letech 1981 až 2010.

Očekávané hodnoty by tedy přinesly podle slov Marka Saundersema, profesora predikce klimatu londýnské univerzity, nejchladnější zimu v Anglii od roku 2013. "Následující zimní měsíce by se zařadily na sedmé místo v žebříčku nejchladnějších zim v posledních 30 letech a na 23. místo v období od roku 1953," dodává profesor.

Tato data jsou udávána na základě vypočítané 57 procentní pravděpodobnosti toho, že bude průměrná teplota v zimě 2020 definována na nižší číslo, než je 4,1 stupně Celsia. Toto číslo zastupuje momentální nejchladnější zimu od roku 2013 a bylo naměřeno v roce 2018, kdy na Anglii uhodily extrémně silné mrazy, které přišly z Ruska. Anglie se tehdy potýkala mimo jiné s hustým sněžením a byl vyhlášen i kalamitní stav. Tehdejší mrazy si vyžádaly sedmnáct obětí včetně sedmileté dívky.

Očekávané rekordní mrazy jsou velice zajímavé v kontrastu s rekordními teplotami z léta, kdy bylo naměřeno v červenci v Cambridge až 38,7 stupňů Celsia. Píše o tom server Sky News.

Témata: Počasí Zima Velká Británie