Počasí příští měsíc? Jedním slovem hrůza!

Bouřka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. září 2019 6:00 | Aktualizováno: 15. září 2019 22:16

POČASÍ V ŘÍJNU - V příštích čtyřech týdnech se bude rapidně střídat nadprůměrné teplo s prudkým ochlazením. Jeden týden mohou teploty během dne stoupat i na 25 stupňů, další klesnou na 15, poté opět vyrostou. V noci budou teploty střídavě klesat téměř k bodu mrazu, poté zase o 10 stupňů stoupnou. Češi by si proto měli nachystat jak kraťasy, tak i kabáty.

Třeba příští týden nejvyšší denní teploty nejprve spadnou z 25 stupňů Celsia na 16 stupňů a koncem týdne pak zase vystoupají na 23 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

Celkově budou teploty od 16. září do 13. října odpovídat dlouhodobému průměru. V jednotlivých týdnech ale budou kolísat. "V prvním předpovědním týdnu budou teploty jako na houpačce. Z relativně teplého počasí na začátku se uprostřed týdne výrazně ochladí. V závěru týdne se teploty opět dostanou nad průměrné hodnoty," oznámili pracovníci ČHMÚ.

"Poté bude následovat teplý týden s nadprůměrnými teplotami. Na začátku října se teploty opět dostanou na normál, k výraznějšímu poklesu teplot dojde až v posledním předpovědním týdnu," doplnili.

Objem srážek bude v příštích čtyřech týdnech průměrný, nebo mírně pod dlouhodobým průměrem pro toto období. "V prvním týdnu se očekává jen minimum srážek, během předpovědního období bude srážek zvolna přibývat. V první polovině října se budou týdenní srážkové úhrny pohybovat kolem dlouhodobého normálu," uvedli meteorologové.

Témata: Počasí