Chladné počasí v srpnu: Naplňuje se DĚSIVÁ PŘEDPOVĚĎ meteorologů?

Zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. srpna 2019 13:35 | Aktualizováno: 22. srpna 2019 22:25

Počasí v srpnu je pocitově o poznání chladnější, než jaké jsme zažívali v červenci. Extrémní tropy se Česku téměř vyhnuly na některých místech o konce v noci mrzlo. Naplňuje se snad děsivý scénář expertů, který tvrdí, že globální oteplování ustupuje katastrofickému počasí?

David Dilley, generální ředitel Global Weather Oscillations, se domnívá, že zimy se stanou "intenzivnějšími" kvůli kombinaci "nebezpečných" klimatických faktorů.

Jeho výzkum ukazuje, že Země letos vstupuje do přirozeného 120letého chladicího cyklu, který se opakuje zhruba každých 230 let, což narušuje trend neustálého oteplování.

To v praxi znamená, že teploty začnou pozvolna klesat. A předpovědi nízké sluneční aktivity po dobu 33 let mezi roky 2020 a 2053 se podle jeho názoru také přiklánějí k této teorii.

Dilley, bývalý meteorolog prestižního amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA), dále tvrdí, že Země přechází z 230letého cyklu globálního oteplování a právě na 120leté období ochlazování. To by mohl potvrzovat i chladnější srpen a předpověď počasí na blížící se podzim.

Převážná většina vědců o tom ale přesvědčena není. Tvrdí, že globální teploty v minulém století prudce vzrostly, přičemž důkazy ukazují, že lidský vliv je dominantní příčinou této rapidní změny.

A data zatím jejich slova potvrzují. Letošní červenec byl na Zemi vůbec nejteplejším měsícem v historii měření, která sahá do roku 1880. Podle amerického NOAA byl letošní červenec o 0,95 stupně Celsia teplejší, než činí teplotní průměr pro tento měsíc za 20. století. 

Už začátkem srpna rekord ohlásili evropští vědci z programu Copernicus, kteří nicméně upozornili, že jiná pracoviště mohou vzhledem k velmi těsnému překonání rekordu dojít k odlišným výsledkům.

Odborníci už předem očekávali, že se červenec zařadí k nejteplejším měsícům v novodobé historii, a to zejména kvůli vlnám veder, které zasáhly velkou část Evropy i USA. Na řadě míst padaly v červenci národní či oblastní rekordy, více než 40 stupňů Celsia naměřili meteorologové i na severu Německu, v Belgii či Nizozemsku. 

Témata: Počasí Teplotní rekordy Zima