VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ: Počasí zešílí, udeří silné bouřky, deště, záplavy a vichřice!

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. srpna 2019 12:10 | Aktualizováno: 21. srpna 2019 22:47

Meteorologové dnes varovali před silným deštěm, který hrozí od dnešního odpoledne do středečního rána na většině území Čech a na severozápadě Moravy a Slezska. Napršet může až 50 litrů vody na metr čtvereční a na Moravě hrozí dokonce kroupy, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

"Očekáváme vydatný déšť, při kterém se od úterního odpoledne do středečního rána mohou vyskytnout srážkové úhrny 10 až 30 milimetrů, ojediněle kolem 50 milimetrů, a to i za kratší dobu" uvedli meteorologové. Opatrní by podle nich měli být zejména motoristé, protože stékající voda může místy zaplavit silnice.

Aktuální předpověď počasí: Varování před deštěm platí pro celé Čechy s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a západní poloviny Libereckého kraje. Vydatný déšť může dále zasáhnout západní část Českomoravské vrchoviny. Na Moravě platí výstraha meteorologů pro severní polovinu Olomouckého kraje a severozápad Moravskoslezského kraje.

Pro většinu území Moravy také platí výstraha před silnými bouřkami, které může provázet krupobití. Riziko představují i nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, které mohou lámat větve a odnášet neupevněné předměty.

Meteorologové v souvislosti s očekávanými bouřkami varují i před možností zatopení níže položených míst jako jsou podjezdy či sklepy. Ojediněle může déšť rozvodnit menší toky.

Témata: Počasí Bouřky