VÝSTRAHA POČASÍ: Prudké intenzivní BOUŘKY se ženou Českem! Pozor na silný vítr

POČASÍ a VÝSTRAHA: Prudké intenzivní BOUŘKY se do Česka. Pozor na silný vítr

Autor: Jan Novák, stars24.cz

18. srpna 2019 23:36 | Aktualizováno: 18. srpna 2019 23:40

Po tropické neděli dorazí do Česka opět velmi silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, která je v platnosti od nedělní pozdních a nočních hodin do pondělní půlnoci. Nebezpečí se týká zejména pro západní část České republiky. Při bouřkách lze očekávat nárazy větru od 20 do 30 metrů za sekundu.

„Z Německa do Čech postupuje zvlněná studená fronta. Před frontou se vyskytují výrazné bouřky doprovázené nárazy větru,“ varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Platí výstraha na vysoký stupeň nebezpečí pro Středočeský, Plzeňský a Ústecký kraj od nedělní desáté hodiny večer až do pondělní půlnoci.

„Bouřky bude doprovázet také silný vítr o rychlosti až 30 metrů za sekundu. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," uvedli meteorlogové. 

VAROVÁNÍ: Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Při řízení vozidla v bouřce je dobré snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Výstraha je v platnosti Středočeský kraj (Beroun, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Rakovník, Slaný), Plzeňský kraj (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Karlovarský kraj a Ústecký kraj (Litoměřice, Louny, Lovosice, Roudnice nad Labem).

Hasiči připomínají, jak se v takové situaci chovat. "Najděte si rychle vhodný úkryt uvnitř bezpečné budovy nebo v automobilu na bezpečném místě. Opusťte volné plochy, sejděte z vrcholků hor a neschovávejte se pod osamocenými stromy,“ upozorňují.

Lidé by se podle nich také neměli zdržovat na vodních plochách ani podmáčené půdě. Z ruky by měli upustit mobil a veškeré kovové předměty. "Nelehejte si na zem. Pokud nenajdete vhodný úkryt, přečkejte v bouři v podřepu s rukama a nohama u sebe," dodali.

Témata: Počasí Bouřky