VAROVÁNÍ meteorologů: Počasí dnes opět udeří plnou silou!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. srpna 2019 5:00 | Aktualizováno: 10. srpna 2019 12:52

V sobotu se na jih Moravy opět vrátí tropické teploty. V odpoledních hodinách tam teploty vystoupají na 31 až 33 stupňů Celsia. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho upozornění na vysoké teploty platí pro jižní okresy Jihomoravského kraje.

V souvislosti s tím meteorologové tamním obyvatelům radí, aby v poledních a odpoledních hodinách omezili tělesnou zátěž, nenechávali děti nebo zvířata na přímém slunci a dodržovali pitný režim. Vysoké teploty totiž pro lidský organismus představují velkou zátěž a hrozí při nich přehřátí a dehydratace.

Naposledy bylo mimořádné vedro v Česku na konci července, kdy několik dnů za sebou opět padaly na řadě míst teplotní rekordy. Například v sobotu 26. července byly nejvyšší teploty ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, shodně tam bylo 35,8 stupně.

Velmi teplý byl ale celý červenec. Jeho průměrná teplota byla 18,8 stupně Celsia, byl to tak desátý nejteplejší červenec od roku 1961, od kdy se počítají republikové teplotní průměry. S vedrem se tento měsíc ale nepotýkali jen Češi, trápilo také obyvatele dalších evropských států nebo Spojených států.

Během veder, která zasáhla Nizozemsko, zemřelo v této zemi o 400 lidí více než obvykle umírá za jeden týden v létě. Dnes o tom podle agentury Reuters informoval nizozemský statistický úřad CBS.

Témata: Počasí