POČASÍ DO KONCE ROKU! Kdy se přižene sníh?

sníh

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. srpna 2019 6:30

Dlouhodobé předpovědi počasí ukazují, že s extrémními tropy je pro letošní rok zřejmě konec. V průběhu srpna se ještě několik teplých dní může objevit, jinak se ale dočkáme spíše postupného ochlazování, které bude pokračovat i v dalších měsících. Zima by se navíc letos mohla ukázat brzy.

Srpen začne v Česku poměrně chladně. Bude oblačno a teploty se budou během dne pohybovat mezi 20 až 25 stupni. Milovníky tepla počasí na koupání rozhodně nečeká.

O něco chladnější bude téměř celý příští týden. Teploty se budou držet nízko do jeho poloviny, navíc se zatáhne a hrozí i přeháňky. Vyjasnit by se mělo o víkendu, kdy teploty porostou k 26 stupňům.

Třetí srpnový týden bude zřejmě nejteplejší. Vyjasní se a v polovině srpna navíc teploty stoupnou téměř ke 30 stupňům. Objeví se ale bouřky a o víkendu se opět ochladí, a to až na 23 stupňů.

Předposlední srpnový týden bude podle dlouhodobé předpovědi portálu AccuWeather velmi proměnlivý. Zpočátku bude zataženo a objeví se bouřky a přeháňky, o víkendu se ale vyjasní a teploty opět porostou nahoru. 

Dosáhnou až 28 stupňů, letos ale možná naposledy. Hned následující, poslední srpnový týden, se totiž teploty propadnou k 20 stupňům. Poslední srpnový víkend sice bude ještě jasno, teploty ale nevyšplhají nad 25 stupňů.

K mírnému oteplení na zhruba 24 stupňů by ještě mohlo dojít na přelomu srpna a září, hned druhý zářijový týden se ale zatáhne a teploty během dne spadnou pod 20 stupňů.

Zde se pravděpodobně udrží po zbytek měsíce. Tropického září se tak letos nedočkáme, naopak se podle předpovědi zdá, že poslední zářijový týden proprší a denní teploty se budou pohybovat kolem 15 stupňů, noční kolem 5.

Začátek října by mohl přinést mírné oteplení o pár stupňů, to ale opět nevydrží dlouho. Během druhého říjnového týdne už denní teploty spadnou k 12 stupňům a noční téměř na bod mrazu. Měly by se pohybovat kolem 3 stupňů.

Po zbytek měsíce by se denní teploty měly pohybovat kolem 15 stupňů, ke konci pak spadnou na zhruba 10 stupňů. Noční teploty by v závěru října mohly klesnout i na studené 2 stupně.

Dále už sice modely nevidí, podle celoročních odhadů by ale mohl být konec roku relativně teplý. V listopadu by se teploty ještě mohly pohybovat kolem 10 až 15 stupňů.

V prosinci by měly klesnout. Dočkáme se i prvního sněžení, byť na základě zkušeností z předchozích let nelze předpokládat časté sněhové kalamity. Naopak hustá bílá pokrývka může být spíše výjimkou a pravidlem jen ve vyšších polohách.

Témata: Počasí Zima sníh