Počasí: Na Česko udeří další silné bouřky, kroupy a přívalové srážky!

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. července 2019 11:11 | Aktualizováno: 28. července 2019 23:28

Přes Česko se dnes přežene další vlna silných bouřek, které může doprovázet krupobití a přívalové srážky. V aktualizované výstraze to uvedli meteorologové z ČHMÚ. Varování platí i pro zítřek.

Meteorologové z ČHMÚ dnes dopoledne opět upřesnili výstrahu před nynějšími rozmary počasí. Zatímco včera platilo pro část republiky varování před opravdu velmi silnými bouřkami, v neděli už varují „jen“ před silnými bouřkami. Nad střední Evropou se totiž nadále udržuje oblast nižšího tlaku vzduchu a s ní spojená zvlněná studená fronta.

Silné bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru se nad naším územím budou vyskytovat až do pondělní 22. hodiny, přičemž bouřková činnost bude nejsilnější v odpoledních a večerních hodinách. Spadnout může až 40 mm srážek, nárazy větu mohou dosahovat rychlosti 70 km/h.

Lokálně se očekává přívalový déšť, jehož následkem může dojít k rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

Meteorologové lidem doporučují, aby vývoj a postup bouřek sledovali na výstupech z meteorologických radarů.

Témata: Počasí Bouřky česko ČHMÚ