Počasí zešílelo! Na horách sněží, Itálii a Řecko sužují záplavy!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. července 2019 18:24 | Aktualizováno: 15. července 2019 22:11

Kvůli záplavám v západním Řecku musely být evakuovány desítky místních obyvatel. Informoval o tom dnes web deníku Kathimerini. Nikdo nebyl raněn a nikdo se nepohřešuje. Záplavy po poslední bouři poničily silnice poblíž přístavů Nafpaktos a Patra. Nepřízeň počasí bude podle meteorologů v Řecku přetrvávat do středy.

"U města Nafpaktos bylo zaplaveno mnoho domácností a obchodů. Škody vznikly na domech, obchodech a vozech," řekli k nedělním evakuacím agentuře Reuters místní hasiči.

Bouře takové intenzity nejsou v Řecku běžné, léta zde bývají horká a suchá.

Minulý týden, v noci ze středy na čtvrtek, udeřila silná bouře na řecký poloostrov Chalkidiki. Zemřelo při ní sedm lidí, včetně dvou českých turistů. Stovky lidí byly zraněny.

Podle serveru Windy.com a předpovědi počasí zasáhnou jižní část Peloponéského poloostrova bouře dnes odpoledne. Ve úterý odpoledne mají být silnější bouře téměř po celém Řecku. Ve středu odpoledne budou doznívat na západní části Peloponésu.

I severozápad Itálie sužují silné deště a podzimní teploty, ve výškách nad 2500 metrů nad mořem sněží. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Počasí by se mělo podle meteorologů začít zlepšovat během odpoledne.

Za posledních 12 hodin spadlo v Turíně, metropoli Piemontu, 100 milimetrů srážek. Zatopeny jsou mnohé ulice, teplota zde klesla až na 13 stupňů.

V nedalekých horách v regionu Val d'Aosta, v západním cípu Itálie, nasněžilo. Ve výšce 2300 až 2500 metrů nad mořem napadlo do pěti centimetrů sněhu. V Cervinii, ve výšce nad 3000 metrů nad mořem, se utvořila sněhová pokrývka až 20 centimetrů.

Podobné podmínky panují na severu regionu Lombardie. Zatímco v údolí pod Alpami vytrvale prší, v horách ve výškách nad 2200 metrů nad mořem sněží. Teplota zde poklesla zhruba o 15 stupňů.

Témata: Počasí Itálie Řecko sníh