RADAR: Tisíce lidí bez elektřiny! Česko pustoší obří kroupy, mohutné bouřky lámou stromy!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2019 16:35 | Aktualizováno: 1. července 2019 21:56

Silné bouřky, které dnes zasáhly Česko, způsobily mimo jiné rozsáhlé výpadky elektřiny. Kolem 17:00 bylo bez proudu přibližně 66.000 odběratelů. Nejhorší situace byla na Přerovsku a Olomoucku. Vyplývá to z informací energetických společnosti E.ON a ČEZ Distribuce.

Česko si první a poslední tropický den tohoto týdne opravdu užívá. Kromě vysokých teplot udeřily také bouřky, které se přeženou přes celou republiku. Od zítřka ale teploty spadnou až o 10 stupňů a v maximech dosáhnou "pouze" 30 stupňů.

Tropy se s námi ale dnes rozloučí ve velkém stylu. Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami platila od 6:00 pro Karlovarský a Ústecký kraj. Od 12:00 platí výstraha i pro Středočeský kraj, jižní Čechy, dále pak Královéhradecký a Pardubický kraj a Vysočinu, odpoledne by měly bouřky zasáhnout na Moravu.

Na Vysočině padají při dnešních odpoledních bouřkách stromy do silnic i na železnice, na některých tratích se kvůli tomu zastavil provoz. Hasiči zaznamenali od 14:00 přes 190 událostí. Nejvíc problémů bylo zatím na Žďársku, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová kolem 16:00. Podle informací, které zatím hasiči mají, nebyl při těchto událostech nikdo zraněn.

"Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu," řekla Musilová. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů. "Na Žďársku bylo téměř 80 událostí v souvislosti s počasím," uvedla.

Silná bouřka doprovázená krupobitím se dnes odpoledne přehnala přes velkou část Olomouckého kraje. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem poškozené střechy. V Bohuslavicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu rodinného domu. "Evidujeme už více jak 60 události," řekl dnes krátce před 16:30 ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V Laškově na Prostějovsku silný vítr odpoledne poškodil střechu domu. Ve Vilémově na Olomoucku hasiči čerpají vodu a v Horním Štěpánově na Prostějovsku odstraňují spadlý strom. "V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku," uvedl Hošák.

Bouře se silným větrem dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji lámala stromy. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku blesk zřejmě zasáhl střechu rodinného domu. Dům nevzplál, půda byla zakouřena. Blesk nikoho nezranil. Do 18:30 hasiči v kraji zasahovali u deseti událostí. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Silnou bouřku odpoledne doprovázelo nebývale intenzivní krupobití. Některé kroupy byly větší než padesátikorunová mince. Například v Olomouci se lidé před přívalem krup ukrývali ve vchodech domů či obchodech. Ulice po chvíli pokryla bílá vrstva krup. Řidiči zaplnili přístřešky u čerpacích stanic, aby automobily uchránily před silnými nárazy krup.

Tisíce lidí bez elektřiny

Společnost E.ON evidovala 44 poruch na vysokém napětí a téměř sto poruch na vedení nízkého napětí. "Nejvíce je aktuálně postiženo Prostějovsko, Brněnsko a Otrokovicko," sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. Poruchy musí technici řešit také na Žďársku, Břeclavsku a Třebíčsku. Omezení se podle Slavíkové týká přibližně 46.000 domácností.

"Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru," uvedla Slavíková. Ujistila, že E.ON na opravách intenzivně pracuje. "Poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme," sdělila mluvčí.

Přes 20.000 odběrných míst bez elektřiny evidoval kolem 17:00 dispečink společnosti ČEZ Distribuce. Na vedení vysokého napětí způsobil vítr přibližně tři desítky poruch. "Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví," dodala mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Nejvíce poruch řeší technici ČEZ Distribuce v Olomouckém kraji, zejména v okresech Olomouc a Přerov. Ve větší míře dnes musely vyjíždět opravárenské čety také na Vysočině a ve středních Čechách, zejména na Benešovsku.

ČEZ předpokládá, že dodávky proudu obnoví ve většině případů během dnešního večera a noci na úterý. Bude ale záležet na vývoji počasí.

Témata: Počasí Bouřky