Teplotní rekordy, sucho, povodně… Meteoroložka promluvila o letních extrémech počasí

Letní počasí 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. června 2019 11:07

V Česku i jinde v Evropě padají teplotní rekordy, prohlubuje se sucho, vyloučit se však nedají ani povodně. Letní počasí je zkrátka plné extrémů, na které se redakce stars24.cz zeptala meteoroložky Dagmar Honsové.

Celé Česko si v posledních letech zvyká na to, že k létu patří opravdu extrémní počasí. Problémem jsou především vysoké teploty a sucho, ale sluší se připomenout, že v minulosti nebyly o prázdninách výjimkou ani povodně, stačí připomenout rok 2002. Proto jsme se zeptali odborníků, co nás čeká letos.

V tomto týdnu padl v Doksanech historický teplotní rekord pro červen, ale absolutní rekord 40,4 °C trvá. „Extrémy v počasí jsou zrádné, že padne absolutní rekord, nelze stoprocentně tvrdit ani s předstihem 48 hodin,“ konstatuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Jasné naopak je, že se v probíhajícím posledním červnovém týdnu zhorší situace, co se týče sucha. Výhled na léto ale není úplně katastrofální. „Pro letní měsíce platí, že jsou srážkově nejbohatší z celého roku – nejvíce srážek je spojeno se silnými bouřkami. Také srážkově by letošní letní období mělo být podle posledních předpokladů normální. Průměrné srážkové úhrny se pohybují na 82 mm,“ říká odbornice na počasí.

Právě s bouřkami však souvisí i fenomén povodní. „Stačí, aby přišla silná bouřka s přívalovým deštěm, a můžeme začít skloňovat přívalové (bleskové) povodně. Nebo může přijít tlaková níže, která počasí u nás bude déle ovlivňovat, a budou povodně rozsáhlejší,“ popisuje meteoroložka.  

„Průměrný počet dnů s bouřkou se na našem území pohybuje na 35. Spíše záleží na aktuálním rozložení tlakových útvarů tj. na vhodné situaci pro vznik bouřek, než na oteplování. V důsledku zvyšujících se teplot jsou bouřky spíše intenzivnější,“ dodává Honsová na závěr.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Léto Sucho Povodně