STAV NOUZE! Meteorologové varují před přízemním ozonem

Smog

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. června 2019 20:00 | Aktualizováno: 26. června 2019 22:17

Meteorologové dnes podvečer vyhlásili ve Středočeském kraji smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší. Pokles čekají až s ochlazením v noci. Děti, starší lidé a pacienti s chronickými dýchacími problémy by se měli vyhýbat zvýšené fyzické zátěži, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už odpoledne ústav vyhlásil smogovou situaci v Ústeckém kraji a vpodvečer i v kraji Libereckém.

Na mladoboleslavské měřicí stanici byla překročena prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový. Pokles koncentrace přízemního ozonu pod prahovou hodnotu předpokládají meteorologové nejpozději dnes ve 23:00.

"Překročení informativní prahové hodnoty a trvání smogové situace se zítra (ve čtvrtek) nepředpokládá," informoval ČHMÚ.

Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Témata: Počasí Smog