Česko dusí extrémní tropy! Počasí trhá rekordy, umírají lidé!

Teploty v Česku dnes odpoledne 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. června 2019 15:30 | Aktualizováno: 26. června 2019 22:17

Česko prožívá jeden z nejteplejších dní za poslední roky. Vedra jsou tak mohutná, že rodiče dnes nemuseli posílat své děti do škol. Podobně jako u nás jsou na tom i v některých dalších evropských zemích. Lidé z vedra kolabují a místy i umírají!

19:34 - Do jižní, západní a střední Evropy dorazila z Afriky vlna veder, která zejména ve Francii vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003. Tehdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů. Teplota se na některých místech jižní a západní Evropy šplhala ke 40 stupňům Celsia a podle meteorologů by v následujících dnech mohla překonat i tuto hranici. 

19:01 - Česko i další evropské země zasáhla vedra, která přišla s teplým vzduchem z Afriky. V Česku dnes padla desítka stoletých teplotních rekordů a meteorologové naměřili také nové maximum pro měsíc červen. Horké počasí může lidem působit zdravotní obtíže, v jižní Evropě se obávají lesních požárů. V Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji vyhlásili kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu smogovou situaci. Některé firmy upravily režim práce, přizpůsobují se nemocnice, školy, školky i věznice. Na Pražském hradě se stáhli vojáci ze strážních budek. Na odbyt jde led i zmrzlina.

18:41 - Čeští vězni mohou současná vedra trávit jen v trenýrkách, pokud jim to vedoucí oddělení výkonu trestu povolí. Pitný režim dodržují díky neomezenému přístupu k vodovodním kohoutkům. Na některých odděleních si odsouzení smějí otevřít okna a dveře do chodby, a vytvořit tak průvan. Větráky z bezpečnostních důvodů nemají. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

18:23 - Česko má nový teplotní rekord pro měsíc červen. V Doksanech na Litoměřicku dnes meteorologové naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní rekordy pro 26. červen dnes byly překonány na více než 90 procentech dlouhodobě měřicích stanic, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

17:59 - V Českých Budějovicích dnes meteorologové naměřili 35,1 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro 26. červen bylo z roku 1935. Tehdy v Českých Budějovicích vystoupala teplota na 33,5 stupně Celsia. Teplotní rekordy pro dnešní den padly téměř na všech stanicích na jihu Čech. ČTK to řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

17:46 - Horké počasí dnes vyhnalo vojáky Hradní stráže ze strážních budek. Od vchodu do Pražského hradu z Hradčanského náměstí byli vojáci staženi po 14:00, řekl ČTK mluvčí Hradní stráže Jiří Havel. Velení Hradní stráže k takovému kroku sahá v případech extrémních teplot v létě i v zimě. Strážní ale z Hradu v takovém případě nemizí, na bezpečnost i nadále dohlíží na pohyblivých stanovištích.

17:37 - V Olomouckém kraji dnes padly teplotní rekordy na deseti z 11 dlouhodobě měřících stanicích. Nejvyšší teplota byla v Javorníku na Jesenicku, kde dosáhla 34,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2006 zde byl překonán o 0,8 stupně. Horko bylo i v ostatních částech kraje, místy byly překonány i rekordy z roku 1965, řekl dnes ČTK Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. V důsledku vysokých teplot se zaplnila především koupaliště, lidé je obsadili ve všech částech kraje.

17:24 - Nemocnice v Praze bojují s horkem větráky, zataženými roletami, mobilními klimatizacemi i lehčími jídly. Většina z nich nemá centrální klimatizací vybavené všechny pacientské pokoje. V Praze je 28 nemocnic, z nichž čtyři jsou fakultní, další jsou odborné ústavy a instituty nebo zařízení následné péče.

17:05 - V souvislosti s nynějšími vedry přišla naopak paradoxní informace z Krkonoš. Tam měly dle původních předpokladů v těchto dnech roztávat zbytky sněhového pole Mapa republiky. Podle Správy KRNAP nakonec všechen sníh roztaje nejspíš až v druhé polovině července.

16:56 - V Doksanech v Ústeckém kraji překročila teplota dokonce 38 stupňů, konkrétně zde meteorologové naměřili 38,5 °C. Takové teplo v Česku v červnu ještě nikdy nebylo. Do překonání absolutního rekordu však stále chybí celé dva stupně.

16:47 - Lékaři doporučují v takovém horku vypít tři až čtyři litry neslazených tekutin. Společnost všeobecného lékařství doporučuje šest pravidel pro správný pitný režim. Pít je třeba ještě předtím, než se dostaví pocit žízně. U seniorů se navíc tento pocit ztrácí. Hlídat dostatečný příjem je třeba i u dětí.

16:43 - Tropické počasí překonalo v Plzeňském kraji dosavadní teplotní rekordy pro dnešní den na všech stanicích. Tropické hodnoty nad 30 stupňů zaznamenali meteorologové i na horách. Nejtepleji bylo v Plzni - Bolevci, kde se odpoledne teploměr vyšplhal až na 37,9 stupně. V Karlovarském kraji měl dnes nejvyšší teplotu Cheb, a to 35,7 stupně. Není vyloučeno, že na některých stanicích může ještě teplota o desetiny stupně vzrůst, řekla dnes ČTK Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

16:37 - Zaměstnanci ústeckého krajského soudu mohou kvůli vedru odcházet odpoledne dříve domů. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. V budově soudu ze 70. let minulého století chybí klimatizace. S ohledem na to, že soudci sedí v talárech i při teplotách nad 30 stupňů Celsia, mohou zvážit jiný termín jednání než je letní.

16:34 - Chronicky nemocní lidé, především kardiaci a lidé s respiračními chorobami, by se neměli fyzicky přetěžovat. Na zvýšenou fyzickou námahu by si měli dát pozor i netrénovaní jedinci. Ve zvýšené míře hrozí úpal a úžeh. Ve své podstatě není důležité, co je co. Důležité je, jak se momentálně cítíte. Projevy mohou být nevolnost, pocit na zvracení, bolest hlavy, celková malátnost, únava a někdy i zvýšená teplota. V obou případech je třeba snížit teplotu postiženého – přesunem do stínu a podávat dostatečné množství tekutin – čistou vodu či minerálku (postupně), upozornili na facebooku pražští záchranáři.

16:29 - Turisty vyhledávané projížďky kočáry starou Prahou se v aktuálním parném počasí konají spíše výjimečně. Někteří provozovatelé službu omezují jen přes poledne.

16:26 - Městská část Brno-střed kvůli panujícímu vedru dnes začala s kropením ulic v centru města. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Ulice ve vyčleněných lokalitách se budou dnes a ve čtvrtek kropit třikrát za den. V dalších dnech bude záviset na počasí.

16:22 - Od vyhlášení výstrahy pro jih Francie zemřeli na tamních plážích po koupání v moři tři senioři, uvádí dnes na svém webu televize LCI. V pondělí nedaleko městečka Agde podlehl srdeční zástavě 70letý muž, když zrovna vycházel z vody. Podobný scénář se dvakrát opakoval v úterý, a to ve Frontignan-Plage a Carnonu. Zemřela 62letá žena a 75letý muž.

16:19 - Horka dnes udeřila i v části Francie, jejíž úřady v předchozích dnech opakovaně vyzývaly zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Paříž například nechala i v noci otevřené parky, aby si tam lidé večer mohli odpočinout. Stejně jako například Lyon informovala občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea. V Paříži a dalších městech pak začaly úřady zakazovat provoz starších aut či nákladních vozů, které produkují více emisí.

16:17 - Na několika místech Španělska dosahovaly už ráno teploty 29 stupňů, přes den mají mnohde překročit čtyřicítku. Na severu a v centrální části země tak budou o pět až deset stupňů vyšší, než je v těchto regionech v červnu obvyklé.

16:15 - Teploty nad 35 stupňů zvyšují riziko infarktu. Dehydrovaným pacientům se snižuje tlak a méně se prokrvují srdeční tempy. Je třeba pít a pobývat v chladnějších prostorech. Na facebooku Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) to uvedl lékař tamního oddělení akutní kardiologie Martin Kleissner. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyhledají každý rok lékaře kvůli vyčerpání z horkého počasí tisíce lidí.

16:08 - Dělníci stavební skupiny Eurovia CS, kteří staví a opravují několik částí dálnic v ČR, se kvůli horku přes den více střídají a mají častěji kratší přestávky. Pracují vždy alespoň ve dvojicích, aby se navzájem hlídali, kdyby se některému z nich udělalo špatně. V horku jeden dělník na stavbě spotřebuje v průměru čtyři litry vody, firma pracovníky vodou zásobuje.

15:59 - Mateřské školy v Praze zvládaly s dětmi současné tropické teploty bez problémů. Většina jich má k dispozici mlhoviště, pítka či rozprašovače. Na zahradu chodí učitelky s dětmi hned po ránu, dbají na pitný režim. V některých školkách využívají k ochlazení tříd klimatizaci, jinde větráky.

15:55 - Někteří školáci zřejmě v těchto horkých dnech zůstali raději doma a nešli do školy. Základní školy v Praze je k tomu přímo nevyzývaly, rodiče se ale mohli rozhodnout napsat dětem omluvenku. Na většině základních školách mají žáci i vzhledem k blížícímu se konci školního roku tento týden zkrácenou výuku. Učitelé s nimi často chodí na koupaliště, na zmrzlinu nebo hrají různé hry.

15:41 - Lidé by podle ČHMÚ měli ve vedrech pamatovat na dodržování pitného režimu. Pít by měli hlavně neslazené nealkoholické nápoje. Také by lidé raději měli omezit fyzickou zátěž a nepobývat odpoledne na přímém slunci. Pozor by lidé měli dávat na malé děti, seniory či nemocné a děti či zvířata nenechávat v zaparkovaných autech.

15:30 - Pro celou zemi vyhlásil ústav výstrahu do 21:00. Teploty 33 až 37 stupňů předpověděli meteorologové pro většinu západní poloviny ČR - Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, většinu Libereckého kraje, západní část Královéhradeckého a Pardubického kraje a severozápadní cíp Vysočiny.

Témata: Počasí