Nebezpečné počasí: Zranění lidé po úderu blesku při bouřce! Chlapci spálil blesk oděv a tělo

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

20. června 2019 23:55

Pět lidí dnes bylo na Frýdecko-Místecku v Beskydech zraněno poté, co do blízkého stromu udeřil blesk. Nejvážněji zraněn byl sedmnáctiletý chlapec, který měl po zásahu spálený oděv a utrpěl popáleniny prvního až druhého stupně na trupu.

ČTK to sdělil mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl. Nikdo ze zraněných není v ohrožení života.

Neštěstí se stalo okolo 13:15 v horském terénu mezi obcí Ostravice a Lysou horou. Šestnáctiletého chlapce blesk srazil k zemi. "Zasahující lékař u něj zjistil stopy po zásahu, chlapec však neutrpěl popáleniny. Dívka stejného věku byla po působení účinků blesku otřesená a prochladlá," uvedl Humpl. Otřesená byla rovněž devatenáctiletá dívka, která neměla žádné vnější známky zranění.

"Padesátiletá žena byla úderem blesku podle všeho odhozena a při pádu na zem si poranila hlavu. Byla krátce v bezvědomí, se záchranáři však již později v kontaktu," popsal Humpl. Zdravotnické týmy všechny pacienty transportovaly do nemocnic, popáleného chlapce do Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), ostatní čtyři do frýdecko-místecké nemocnice.

Mluvčí FNO Naďa Chattová ČTK řekla, že chlapec utrpěl popáleniny na 12 procentech těla. "Je mimo ohrožení života, v tuto chvíli je jeho zdravotní stav stabilizovaný. Nepřetržitě je monitorován na jednotce JIP, a to z důvodů možných kardiologických a neurologických komplikací. Následovat budou další odborná vyšetření," řekla Chattová.

Témata: Počasí Bouřky