Extrémní počasí v Česku: Ochlazení a hrozba nebezpečí! Kdy přestane pršet?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. května 2019 5:00

I dnes si počasí v Česku vybírá svou daň. Ačkoliv na většině území pominuly silné deště, v některých krajích stále platí vyhlášený vysoký stupeň nebezpečí!

Vysoký stupeň nebezpečí meteorologové vyhlásili v pondělí, v úterý jej rozšířili na další kraje. Aktuálně jsou dešti nejvíce zasaženy části Jihomoravského kraje, Pardubického a Vysočiny.

Výstraha před povodňovou aktivitou platí v okresech Chrudim, Svitavy, Polička, Boskovice, Blansko, Tišnov, Kuřim, Bystřice nad Pernštejnem a Nové Město na Moravě. Podle meteorologů hrozí ve všech okresech druhý povodňový stupeň.

V průběhu dneška by se ale měla situace uklidnit. Výstraha meteorologů platí do poledne a poté by měly vodní toky klesnout. Po zbytek dne by se měly přeháňky vyskytnout jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty ale nepřekročí 12 až 16 °C.

Ve čtvrtek se déšť nebo přeháňky objeví jen místy. Postupně od severozápadu ale dojde k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Noční teploty ale klesnou až na 2 °C a ojediněle se objeví přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 16 až 20 °C.

V pátek se deště už neobjeví. Nejnižší noční teploty dokonce vyrostou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty pak stoupnou na 19 až 23 °C. 

Témata: Počasí Déšť