Nebezpečné počasí se řítí na Česko! Lepší nevycházet?

Počasí

Autor: Jan Novák, stars24.cz

28. května 2019 5:10 | Aktualizováno: 28. května 2019 9:43

V části Česka, hlavně na severu a jihu republiky, bude dnes v noci a v úterý vydatně pršet a déšť možná rozvodní řeky. Vyplývá to z dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli zvlněnému frontálnímu rozhraní dorazily nad Českou republiku intenzivní deště. Největší úhrny srážek očekáváme ještě během úterního dopoledne. K večeru by mělo srážek opět ubývat.

Hladiny řek mohou podle meteorologů místy dosáhnout prvního povodňového stupně ze tří a v povodí Chrudimky ojediněle druhého stupně.

"V noci na úterý a v úterý přes den se v oblasti jižních Čech, Českomoravské vrchoviny, východních, severovýchodních a severních Čech a Jeseníků vyskytnou vydatné srážky. Místy naprší 30 až 60 milimetrů (30 až 60 litrů na metr čtvereční, v Jeseníkách, Krkonoších a na Šumavě výjimečně kolem 70 milimetrů," oznámil ČHMÚ. V Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině se navíc v úterý přes den přechodně objeví bouřky se silnějšími dešti.

Během úterního večera už bude zřejmě déšť na většině míst slábnout. Na jihu Čech ale čekají meteorologové oslabení srážek až ve středu ráno.

Výstraha před vydatnými dešti platí pro Pardubický a Liberecký kraj, většinu Královéhradeckého kraje a části Vysočiny a Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje do úterních 22:00 a pro Klatovsko a celý Jihočeský kraj až do středečních 06:00.

Výstraha před povodněmi s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Chrudimsko od úterních 12:00 do středečních 12:00. Pro dalších několik regionů pak ČHMÚ vyhlásil na stejnou dobu výstrahu před povodněmi s nízkým stupněm nebezpečí. Platí pro Liberecký a Královéhradecký kraj a části Vysočiny a Pardubického, Středočeského, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.Ochladí se

Kromě místy vydatných dešťů nás v úterý čeká ochlazení – nejnižší teploty klesnou na 11 až 7 °C a ty nejvyšší pak vystoupají na 13 až 17 °C. Na Moravě a ve Slezsku ale bude až 21 °C.

Témata: Počasí Déšť Povodně