Počasí: Velká voda se valí po Labi. Třetí stupeň platí na 10 místech po Česku

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

26. prosince 2023 8:28 | Aktualizováno: 26. prosince 2023 22:00

Už jen na 10 místech po celé zemi platí v úterý večer třetí stupeň povodňové aktivity. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velkou vodou se nadále týká velké části území, výjimkou jsou jihozápadní Čechy a východní cíp republiky. 

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil po 21. hodině na šesti místech na Labi, včetně Ústí nad Labem a Děčína na dolním toku, na dvou místech na Sázavě, na Doubravě v Pařížově a na Chrudimce v Padrtech. 

Alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity byl hlášen z více než 110 míst po celém území.

Největší nebezpečí znázorněné červenou výstrahou se momentálně týká okresů Děčín, Litoměřice, Lovosice, Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem v Ústeckém, Benešov, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Říčany a Vlašim ve Středočeském, Dvůr Králové, Hradec Králové, Jaroměř a Trutnov v Královéhradeckém, Přelouč a Pardubice v Pardubickém a Mohelnice v Olomouckém kraji.  

Děčín v úterý informoval, že zejména na středním a dolním toku Labe bude ještě docházet k pozvolnému nárůstu hladin i průtoků, a to zejména s ohledem na přítoky z Vltavy a Ohře. Řeka má ve městě kulminovat ve čtvrtek ráno na úrovni 660 centimetrů. 

Například Praha již v průběhu pondělí sdělila, že uzavřela vrata do Čertovky či všechny náplavky. Došlo také k dočasnému zastavení provozu celoročních přívozů. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ