Počasí v druhém dubnovém týdnu: Do kdy vydrží letní teploty?

Jaro, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. dubna 2024 6:00

Uplynulý víkend přinesl první tropický den letošního roku, nejvyšší teploty překonaly 30 stupňů. Na duben extrémní teplo bude ještě dnes a zítra. Po středečním ochlazení půjdou teploty opět nahoru, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

"Očekáváme pokračující výrazně nadprůměrně teplé počasí (ojedinělý tropický den není vyloučen ani v pondělí), které bude ukončeno z úterý na středu studenou frontou postupující od západu přes naše území. Teploty se citelně sníží i o více než 10 °C," uvedli meteorologové v neděli na sociální síti X.

Předpověď na pondělí:

Polojasno až skoro jasno, ojediněle až oblačno. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, v západní polovině Čech kolem 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, v Čechách místy až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, na Šumavě až 24 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Předpověď na úterý:

Zpočátku polojasno až oblačno, ojediněle mlhy. Od západu přibývání oblačnosti a v Čechách postupně místy přeháňky, i bouřky. Na východě ojediněle přeháňky a bouřky až později večer. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C. Mírný jihovýchodní vítr se bude během dne měnit na západní až severozápadní 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na středu:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, zpočátku i bouřky. Během dne od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude zpočátku v bouřkách přechodně zesilovat. Odpoledne bude vítr postupně slábnout.

Předpověď na čtvrtek:

Polojasno nebo skoro jasno, místy přechodně oblačno. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky, na východě a jihovýchodě 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Slabý proměnlivý, na Moravě a ve Slezsku přechodně mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek:

Polojasno až oblačno, na severu až zataženo a ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, při vyjasnění až 2 °C a místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný západní až severozápdní vítr 2 až 5 m/s.

Témata: Počasí Jaro ČHMÚ