Počasí v Česku: Obleva a povodně? Meteorologové naznačili, co nás čeká

Řeka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

7. prosince 2023 12:01

Po sněhové nadílce o uplynulém víkendu a následných mrazech se v Česku čeká obleva, která změní situaci na tuzemských vodních tocích, upozorňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Meteorologové ve čtvrtek avizovali, že obleva je za dveřmi. "Během víkendu se bude na většině území Čech postupně oteplovat, skupenství srážek tak bude velmi rozmanité od deště, přes mrznoucí déšť až po sněžení. Obleva s sebou přinese také nebezpečné doprovodné jevy v podobě padajícího ledu a rampouchů ze střech," uvedli na síti X.

Podle zveřejněného výhledu se v Česku už o víkendu dostanou průměrné nejvyšší denní teploty nad nulu. Oteplení vyvrcholí v úterý, kdy maxima v průměru dosáhnou 7 °C.

Kromě padajícího ledu a rampouchů upozorňují meteorologové i na nebezpečí povodní, ačkoliv aktuální situace na vodních tocích je klidná. "Hladiny sledovaných toků jsou setrvalé, slabě kolísají, případně jsou ovlivněny ledovými jevy (zámrzy, led u břehu)," sdělil ČHMÚ s tím, že do neděle neočekává výraznější změny. 

Od neděle se bude pozvolna oteplovat, což povede k odtávání sněhové pokrývky ve všech polohách. Hladiny toků budou reagovat vzestupy hladin, pravděpodobně i s překročením stupňů povodňové aktivity, varovali meteorologové.

"Na menších tocích v nižších a středních polohách očekáváme vzestupy v první polovině příštího týdne. V důsledku dotoku se budou zvedat i hladiny větších toků. Středeční ochlazení situaci pravděpodobně stabilizuje," dodali. 

Témata: Počasí řeky Zima ČHMÚ