Počasí v Česku: Hrozí silné bouřky, vydáno i varování před vedry

Bouřky

Autor: Jan Hrabě

20. srpna 2023 12:46

Meteorologové v neděli před polednem upravili varování před vysokými teplotami a nově vydali výstrahu před silnými bouřkami, které hrozí na části území od odpoledních hodin. Nejpravděpodobnější je jejich výskyt v horských oblastech. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) sdělil, že vlivem přílivu teplého vzduchu budou do úterý v polohách do 600 metrů překračovat nejvyšší teploty hranici 31 °C. 

"Výjimku bude tvořit v pondělí 21. 8. sever Čech, kde zůstanou teploty pod hranicí 31 °C, naopak na jižní Moravě vyšplhají přes 34 °C. Očekáváme, že na jihu a jihovýchodě Moravy budou nejvyšší teploty vystupovat přes 31 °C až do konce pracovního týdne," uvedl ústav na sociální síti X.

Vlivem slabé okluzní fronty může v neděli odpoledne a večer ojediněle dojít na silné bouřky na západě a severozápadě území. Nejpravděpodobnější jsou v horských oblastech. Konkrétně se výstraha týká Karlovarského a Ústeckého kraje a částí Středočeského, Plzeňského a Libereckého kraje. 

"Bouřky budou doprovázené primárně nárazy větru kolem 70 km/h, případně i intenzivními srážkami s úhrny kolem 30 mm a menšími kroupami. Bouřky se mohou objevit i mimo území výstrahy, pravděpodobnost je ale malá," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Bouřky Léto ČHMÚ