Počasí v Česku dnes opět ovlivní saharský písek. Zřejmě bude chladněji

Pouštní saharský písek v Praze

Autor: Libor Frýdl

28. dubna 2024 8:25

Dnešní počasí v Česku znovu ovlivní saharský prach, který způsobí vznik oblačnosti, která nebyla předpovězena meteorologickými modely. Tento jev může snížit očekávané maximální teploty, které měly vyrůst k 25 stupňům.

Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prostřednictvím sítě X. Saharský prach se letos do České republiky již dostal několikrát, během velikonočního víkendu dokonce vyvolal na většině území smogový stav.

Dnešní prach proudí do ČR z jihozápadu, původně dokonce z oblastí severozápadní Sahary. "Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely," uvedl ČHMÚ.

Například v Plzni se ráno očekávalo jasno, ale ve skutečnosti se již částečně zatahuje vysokou a střední oblačností ze směru jihozápadu, jak upozornili meteorologové.

Tento fenomén vzniká během bouří nad Saharou, při kterých se do vzduchu dostává velké množství písku. Díky síle větru se potom tento písečný prach může dostat až do Evropy nebo okolních afrických států. 

Témata: saharský písek