Počasí: Třetí stupeň už neplatí ani na Vltavě na jihu Čech, hladiny klesají

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

30. prosince 2023 8:35 | Aktualizováno: 30. prosince 2023 21:59

V Česku už nikde není hlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity, ještě během soboty přitom platil na Vltavě v Českém Krumlově. Jeden ze dvou nižších stupňů aktuálně platí na 15 místech po celé zemi. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se již týká jen hlavního města Prahy. 

Druhý stupeň povodňové aktivity platil v sobotu po 21. hodině na Vltavě v Českém Krumlově a Vyšším Brodě. Na Labi v Děčíně a Ústí nad Labem během dne klesla hladina pod úroveň druhého na první stupeň. Výstraha před povodňovou bdělostí momentálně zůstává v platnosti pro Prahu.

Meteorologové v sobotu po poledni avizovali, že večer odvolají varování pro okresy Děčín a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji. Pražská výstraha bude v platnosti do odvolání. 

"Hladina Vltavy v Praze je řízenou manipulací udržována nad úrovní 1. SPA. Hladina Vltavy pod Lipnem je setrvalá, v důsledku manipulací Povodí Vltavy se v profilu Český Krumlov pohybuje na hranici 3. SPA. Hladina dolního Labe klesá, podkročení 2. SPA očekáváme postupně během dneška. Hladiny ostatních toků klesají nebo jsou setrvalé," dodali meteorologové na síti X. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ