Počasí: Třetí stupeň už jen na Vltavě. Situace se dnes zlepšovala

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

7. ledna 2024 9:13 | Aktualizováno: 7. ledna 2024 21:58

Situace na českých řekách se v závěru prvního lednového víkendu uklidňovala. Třetí stupeň povodňové aktivity platí na Vltavě v Českém Krumlově. Labe na dolním toku už kulminovalo, trojice tamních stanic hlásí druhý stupeň. 

Druhý stupeň povodňové aktivity platil v neděli po 21. hodině na Labi v Děčíně, Litoměřicích a Ústí nad Labem a také na Vltavě ve Vyšším Brodě. Alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity byl evidován na 15 stanicích na českých řekách.

V platnosti zůstávají výstrahy před povodňovou pohotovostí pro okresy Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji a před povodňovou bdělostí pro Prahu a některé oblasti ve Středočeském, Ústeckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

"Hladina dolního Labe bude pozvolna klesat. Hladina dolní Moravy bude během neděle kulminovat a poté pozvolna klesat. Kvůli zvýšenému odtoku z VD Lipno bude hladina Vltavy v Českém Krumlově nadále kolísat kolem úrovně 3. SPA. Kvůli zvýšenému odtoku z VD Vrané se bude hladina v Praze-Chuchli nadále udržovat nad úrovní 1. SPA," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ