Počasí: Stupeň ohrožení zůstává v Českém Krumlově. Labe v Ústí a Děčíně klesá

Povodně

Autor: Jan Hrabě

29. prosince 2023 8:25 | Aktualizováno: 29. prosince 2023 21:18

Už jen na Vltavě v Českém Krumlově platí v pátek večer nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Alespoň jeden ze tří stupňů povodňové aktivity hlásí 17 míst po celé zemi. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velkou vodou se momentálně týká pěti územních celků v Čechách.

Ráno platil nejvyšší stupeň ohrožení také na Labi v Ústí nad Labem a Děčíně, na obou místech však v průběhu dne klesl na druhý stupeň povodňové aktivity. Ten hlásí ještě Litoměřice a Vyšší Brod. Na ostatních místech platí po páteční 21. hodině první stupeň povodňové aktivity. 

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí zůstává v platnosti už jen pro dolní tok Labe, konkrétně pro okresy Děčín a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji. Nižší stupně varování se týkají Prahy a okresů Litoměřice a Roudnice nad Labem v Ústeckém kraji. 

Meteorologové v pátek dopoledne na sociální síti uvedli, že hladina dolního Labe klesá, takže budou postupně odvolávány stupně povodňové aktivity.

"Hladina Vltavy pod Lipnem je setrvalá, v důsledku manipulací Povodí Vltavy se pohybuje na hranici 3. SPA. Vltava v Praze je řízenou manipulací udržována nad úrovní 1. SPA," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ