Počasí: Silné či velmi silné bouřky znovu udeří! Hrozí přívaly deště a krupobití

Bouřky, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

11. července 2024 11:53

Bouřky v Česku opět udeří už ve čtvrtek, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zatímco dnes budou silné, zítra mohou být i velmi silné. V pátek navíc opět překročí nejvyšší teploty 31 stupňů. Naopak pro tuto chvíli pominulo nebezpečí povodní. 

Ve čtvrtek po poledni se začnou tvořit přeháňky a bouřky, které zejména v severozápadní polovině Čech mohou být odpoledne a večer i silné. Doprovázet je budou srážkové úhrny kolem 30 milimetrů, nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Plošný výskyt bouřek ale bude výjimkou, zdůraznil ústav. 

Páteční velmi silné bouřky bude doprovázet přívalový déšť s úhrny kolem 50 až 80 milimetrů, nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti do dvou centimetrů. 

"Bouřky se v pátek nejdřív vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, přičemž se budou formovat do bouřkové linie. Vzhledem k přívalovým srážkám se mohou rozvodnit menší toky, případně může dojít k lokálnímu zatopení v obcích a městech.  Nejrizikovější budou oblasti, které byly zasaženy srážkami v minulých dnech," uvedli meteorologové na sociální síti X.

V pátek se také opět vyskytnou vysoké teploty, a to konkrétně na jihovýchodní Moravě. Odpolední teploty se tam budou dostávat přes 31 °C.

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ